Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Saaristolaisleipä ja lohilevite

Kesän suosikkisuolainen on ehdottomasti monikäyttöinen saaristolaisleipä sekä lohilevite. Viime viikon aikana useampi kahvittelija on kertonut tätä tehneensä blogissa olevalla ohjeella ja hyvää on. Saaristolaisleipää kannattaa tehdä useita kerralla ja pakastaa osa, sillä se ei mene pakkasessa miksikään. Leivät voi leikata puoliksi ja tehdä nopeita pikku suupaloja tai sitten tarjoilla ne kokonaisena ja päälle ruohosipulia, persilijaa tai hiukan tilliä. Kaikista juhlallisemman version saa laittamalla koristeeksi sitruunaviipaleita ja mätiä. 

Lauantaina täällä Räpsöössä vietettiin Avaa oves -päiviä ja avoimia pihoja sekä kirppiksiä oli koko saari täynnä ja niin oli ihmisiäkin. Meillä oli kuuden tunnin ajan loppumaton jono ja pari tarjoilijatyttöstä lisää töissä. Ihanaa, että ilma oli mitä parhain, eikä kesätuulella olevia ihmisiä paljon jonotus tuntunut haittaavan. Onneksi hommasimme niitä pöytiä täksi kesäksi hiukan lisää, vieläkin olisi saanut olla muutama enemmän. Kiitos kaikille kävijöille, palaute oli mieltä lämmittävää.

Saaristolaisleipä – kalaruoan paras kaveri

Ainekset

1 l
piimää
3 dl
kaljamaltaita
3 dl
kaurahiutaleita
4 dl
ruisjauhoja
5 dl
vehnäjauhoja
5 dl
hiivaleipäjauhoja
2,5 tl
suolaa
2 kpl
hiivaa
2 dl
siirappia
Muut ainesosat

Tee näin:

Lämmitetään saaristolaisleipää varten piimä kädenlämpöiseksi. Lisätään piimään hiiva ja sekoitetaan hyvin. Sekoitetaan joukkoon suola, siirappi, kaurahiutaleet, kaljamaltaat, ruisjauho ja lopuksi vehnäjauho sekä hiivaleipäjauho. Voidellaan kaksi leipävuokaa ja kaadetaan taikina niihin. Paistetaan 175 asteessa noin puolitoista tuntia ja voidellaan leipiä paistamisen välillä siirappikahviseoksella.

Lohitahna

Ainekset

500 g
savulohta (noin 20 cm pala isosta lohesta)
200 g
ruohosipulista tuorejuustoa
150 g
ranskankermaa
1 kpl
punasipulia
0,5 dl
persiljaa silputtuna
0,5 kpl
sitruunan mehua
0,25 tl
sitruunapippuria
0,25 tl
mustaapippuria
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoitetaan ranskankerma ja tuorejuusto, lisätään mausteet ja silputtu persilija. Lopuksi sekoitetaan joukkoon pieneksi silputtu sipuli sekä lohi. 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.