Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Pizzapäivä

Lähestulkoon aina odotan, että voi taas ehdottaa pizzapäivän pitämistä, sillä teemme aina pizzoja yhdessä. Teen pohjia valmiiksi ja täytevaihtoehtoja kasataan pöydälle, siitä sitten jokainen valkkailee omat lempitäytteensä. Yhdessä tekemisen riemu on se mitä itse eniten odotan, eikä niinkään se valmis pizza. Tosin hyvät tuoksut ovat myös herkulliset ja usein teemme niin monta versiota, että riittää vielä seuraavaksikin päiväksi naposteltavaa. 

Pizzavariaatioita on varmasti yhtä paljon kuin tekijöitäkin ja nyt viimeksi teimme sipulipizzaa, johon laitoimme reilusti balsamicosipulia, hiukan purjoa ja reilusti sinihomejuustoa. Pohjalle tuli ensin alla oleva pizzakastike. Nopean pizzakastikkeen saa myös sekoittamalla purkilliseen smetanaa muutaman lusikallisen sweet chili -kastiketta. Reilusti kastiketta pohjalle,  balsamicosipulit ja purjot päälle, lempimausteet ja sitten sinihomejuustomurut ja vielä hiukan mozzarellaraastetta. Koska pohja on ohut (katso alta pizzataikinan ohje) riittää nopea käynti kuumassa uunissa. 

Sarin balsamicosipulit

Ainekset

500 g
sipulia
1,5 dl
vettä
0,5 dl
balsamicoa
0,5 dl
sokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Silputaan sipulit lohkoiksi. Paistetaan pannulla veden, balsamicon sekä sokerin kanssa niin  kauan, että ovat pehmeitä.

Nopea pizzakastike

Ainekset

400 g
kuorittuja tomaatteja (1 tlk)
240 g
smetanaa
2 dl
tuoretta basilikaa
2 kpl
valkosipulinkynsiä hienonnettuna
Muut ainesosat

Tee näin:

Silputaan basilika ja hienonetaan valkosipuli. Sekoitetaan ainekset keskenään ja ripautetaan joukkoon hiukan sokeria, suolaa ja mustaapippuria.

Suppilovahveroinen pizza

Ainekset

2,5 dl
kylmää vettä
1 rkl
valkosipulista oliiviöljyä
0,25 kpl
hiivaa
7 dl
durum vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
Täyte:
70 g
tomaattipyreetä
80 g
smetanaa
60 g
savuporotuorejuustoa
10 kpl
parmankinkkua (siivuja)
1-2 kpl
punasipulia
0,5 l
suppilovahveroita
200 g
mozzarellajuustoraastetta
0.25 tl
suolaa
0,25 tl
mustaapippuria
0,5 dl
timjamia (tuoretta)
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmistetaan pizzataikina. Sekoitetaan kylmään veteen hiiva, suola sekä öljy. Lisätään vehnäjauhot pienissä erissä hyvin sekoittaen. Laitetaan taikinapallo peitettynä jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Taikinan voi tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Kaulitaan taikinasta kaksi isoa pizzapohjaa. Jos haluat ohuen pohjan, kannattaa pohja kaulita todella ohueksi. Pohjasta tulee myös tosi hyvä pannupizzamainen pohja, jos sen jäättää aavistuksen paksummaksi, nousee tosi hyvin. Paistetaan suppilovahverot pannulla niin, että kosteus haihtuu ja silputaan sipulit.  Levitetään pizzapohjille tomaattipyree ja seuraavaksi keskenään sekoitetut smetana sekä savuporotuorejuusto. Levitetään pohjille pilkottu parmankinkku, suppilovahverot, silputut punasipulit. Ripotellaan päälle pikkuriikkisen suolaa, mustaapippuria ja tuorettta timjamia. Peitetään koko komeus mozzarellajuustoraasteella. Paistetaan 220 asteessa kypsäksi. 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.