Pirteyttä porkkanoista

Kummitteleeko jääkaapin vihanneslaatikossa talven jäljiltä hiukan nahistuneita porkkanoita? Älä anna niiden mutristua kokoon, vaan laita raastin vinkumaan ja tee itsellesi porkkanaherkkuja pääsiäiseksi. Hasselbackan porkkanat on todellinen kevätherkku. Porkkanat saavat makunsa voisulasta, johon on sekoitettu timjamia ja rosmariinia sekä parmesaanista. Varsin yksinkertaista mutta hyvää ja tämä antaa kalvankalpealle kevätnaamalle kyytiä.

Paahdetut porkkanat on helppo ja nopea tapa laittaa porkkanat uusiksi. Tiedättekö mikä ongelma paahdetuissa juureksissa helposti on? Se, että kun kaikki yrtit laitetaan jo paistamisen alkuvaiheessa, kerkiävät ne kärventymään paahtumisen aikana varsin ikävän makuisiksi. Niinpä teemme paahdettuja porkkanoita hiukan eri tavalla. Porkkanat on paahdettu uunissa melkein kypsiksi ja olen tehnyt sillä välin pannulla sopivan mausteseoksen voihin sekoitettuna. Seos on sekoitettu melkein kypsien porkkanoiden kanssa ja laitettu vielä hetkeksi uuniin. Näin maut ovat juuri parhaimmillaan.

Italialainen gluteeniton porkkanakakku Torta di caroten ideana on vatkata keltuaiset ja valkuaiset erikseen, mikä tekee taikinasta mehevän. Maku tulee porkkanan lisäksi mantelijauhoista, ei siis mitään ihmeellistä, mutta kuitenkin niin hyvää. Kakku on yksinkertainen valmistaa ja jäähtyneen kakun päälle kasataan sokeroitua mascarponea ja appelsiininkuorta. Toki jos haluaa oikein säväyttää italialisella tunnelmalla, voi painella poke-kakun tapaan tulitikulla kakkuun reikiä ja lorautella appelsiinimehulla laimennettua limoncelloa koloihin, mutta tämä kakku on sopivan mehevä kyllä ilmankin. Ja jos et halua valmistaa kakkua gluteenittomana, niin vaihda gluteeniton jauhoseos vehnäjauhoihin.

Porkkanapiirakka on ihan must ensinnäkin koska pohja ei ole liian paksu ja se on mukavan mehevä appelsiinimehun ansiosta. Tärkeää tietysti on, ettei pohjaa paista yhtään liikaa, vaan heti kun se on tikun kanssa testattu kypsäksi, otetaan levy uunista pois. Toisekseen tässä on kuorrutetta tarpeeksi ja se on ihanan ilmavaa sekä helppo levittää. Koska kuorrute sisältää voita, se myös jähmettyy kylmässä sen verran, että palaset on helppo leikata.

Porkkanajuustokakku on ehkä yksi kaikkien aikojen suosituin porkkanaohje blogissa. Tästä porkkanakakun ja juustokakun yhdistelmästä ei kai tarvitse erikseen mainita että on hyvää. Irtopohjavuokaan porkkanakakku paistumaan ja sillä välin voi tehdä mascarponesta ja tuorejuustosta täytteen valmiiksi. Se sitten jäähtyneen pohjan päälle ja jääkaappiin hyytymään. Juustokakun maku on kohtuullisen mieto, jotta porkkanakakku maistuu mukavasti. Halutessasi voit toki laittaa juustokakkuosuuteen hiukan täpäkämmät mausteet vaikkapa sitruunaa tai limeä. Tämä porkkanakakku maistuu erityisesti juustokakun ystäville ja on helppo toteuttaa myös gluteenittomana vaihtamalla jauhot gluteenittomiin.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *