Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Pekoninen tomaattikeitto

Täytyy kyllä myöntää, että oli aikas haikea olo, kun reilu pari viikkoa sitten hain viimeisen tomaatit kasvihuoneesta. Se tietää sitä pimeää ja synkkää talvea ja juurikin syksyllä suhtaudun asiaan aina varsin ilottomasti. Nyt on jo taas ihan erilainen olo, kun voi kehitellä jouluhihkua, levitellä jouluvaloja ja sytytellä kynttilöitä. Joulun jälkeen sitten taas on vuorossa puutarhalehtien selailua ja suunnittelua ja kun toukokuu kolahtaa, on aika ryhtyä suunnittelusta tositoimiin. Miten tämä voikin mennä aina näin syklisesti?

Syksyn suosikkiruokiin kuuluu tämä tomaattikeitto, joka on meillä kestosuosikki. Astetta parempi keitto, jota teemme aina vähintään kaksinkertaisen määrän. Pekoni ja valkosipuli maistuvat mukavasti ja timjami antaa kivan lisän. No joo, ei tämä ole mikään laihdutusversio, mutta ei kai kylmillä ilmoilla kuulu ollakaan. Kyytipojaksi hiukan krutonkeja ja ranskankermaa niin maut ovat täydelliset.

Testailin OivaPari -kisan yhteydessä Jacobs Creekin viinejä ja tämä alkoholiton versio löytyy sekä valkoisena että punaisena. Alkoholiton on alkoholitonta varsinkin Ukon mielestä, mutta minusta tämä sopisi hyvin vaikkapa johonkin juomasekoitukseen. Lurautin tätä desin verran myös tuohon tomaattikeittoon, vaikkei sitä ohjeessa luekaan. Näistä tuo punainen oli kuitenkin selvästi parempi. 

Pekoninen tomaattikeitto

Ainekset

140 g
pekonia
2 rkl
voita paistamiseen
4 kpl
valkosipulin kyntta
1 kpl
sipulia
1 kpl
porkkanaa
3 rkl
valkosipulista tomaattisosetta
1 rkl
vehnäjauhoja
8 dl
kanalientä
1 rkl
tuoretta timjamia
1 kpl
laakerinlehteä
6 kpl
kuorittuja tomaatteja (1 tölkki)
1 dl
parmesaania
0,5 dl
kermaa
120 g
smetanaa
0,5 tl
suolaa
0,5 tl
mustaapippuria
Muut ainesosat

Tee näin:

Paistetaan suikaloidut pekonit pannulla kypsiksi ja siirretään lautaselle. Paistetaan voissa silputtu sipuli, raastettu porkkana ja lopuksi valkosipulisilppu, lisätään joukkoon tomaattisose sekä jauhot ja paistetaan hetken aikaa. Lisätään 8 dl kanalientä ja siirretään seos kattilaan. Sekoitetaan joukkoon timjami, laakerinlehti sekä kuoritut tomaatit. Lisätään joukkoon myös pekoni. Annetaan kiehua pehmeäksi. Poistetaan laakerinlehti ja sekoitetaan sauvasekoittimella sileäksi. Lisätään kerma, parmesaani sekä smetana. Kuumennetaan ja lisätään sopiva määrä mausteita. Tarjoillaan krutonkien ja ranskankerman kanssa.

Kommentit (5)

  1. Perinneruokaa Prkl

    Mmmmm- Mikä tahansa, missä on pekonia, on automaattinen ”kyllä”. Yleensä siis. Tähän eivät sisälly pekonihammastahna, pekonikarkit ja muut vastaavat. Kokeiltu on. 😀 Pitää kyllä tehdä tätä jossain vaiheessa. – Antti

  2. sari kalliomäki

    Hih, vaikka olenkin aikamoinen pekonifani, ni kyllä saa olla hammastahnat ja karkit koklaamatta :D.

  3. Vierailija

    Tuli oikein kesä mieleen. herkullista

  4. Anne P.

    Kaunis tomaattikeitto 🙂 tein yhdessä vaiheessa tomaattikeittoa tosi usein, siihen jää koukkuun! on muuten kauniit lautaset ja tuo alunen!

  5. sari kalliomäki

    Koukkuun jää todellakin. Lautaset on mummulta satu 😀 maisema-sarja on kyllä suosikkini.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.