Tyrniä ja tyrskyjä
Tyrniä ja tyrskyjä

Pakkashuurua ja puuron tuoksua

Täällä oli muutamana päivänä aivan mieletön huuru, varsinainen taikatalvi. Olisi sitä saanut pidempäänkin olla, vaan kovin tuntuvat nämä talvet muuttuneen epämääräisiksi. Eriyisesti tykkään talvesta siksi, että minulle sopii parhaiten kuiva pakkasilma, kun taas syksyn kosteus tekee olon varsin ikäväksi. Ainoa mieleen tuleva talven miinuspuoli on jatkuvat flunssakaudet ja juuri kuluneella viikolla annettiin koulussakin taas influenssaohjeistus. Olen päättänyt selättää kuluvan flunssakauden päivittäisillä marja-annoksilla. Pakkasesta löytyy mustikoita, vadelmia, mansikoita, karpaloita, puolukoita sekä tyrniä ja näistä saa mukavia yhdistelmiä. Puuron päälle tai kiisseliin ja kun muistaa laittaa marjat kiisseliin pääosin vasta kiehautuksen jälkeen, pysyvät vitamiinitkin paremmin tallella. Edesmennyt pappani aina sanoi eläneensä yli yhdeksänkymppiseksi päivittäisten kaurapuuro ja mustikka-annosten ansiosta.

Pakkaskelien lämmikkeeksi kannattaakin tehdä puuroja, jotka hellivät sekä vatsaa että mieltä. Uunissa haudutettu ohrapuuro mustikkasiirapin kanssa on erityisen helppo, kunhan ei jätä puuroa uuniin liian pitkäksi aikaa.  Siirappi tuo puuroon ihanan kesän maun ja tuoksut. Mustikkasiirapin lisäksi puuron makeuttajaksi sopivat hyvin tuoreet taatelit vaahterasiirapin kera tai omenahillo ja pähkinät. Vaihtele puuron seuralaisia sopivasti, niin ei ala kyllästyttämään. Oma suosikkini puuron kaveriksi on kuitenkin kiisseli ja allergioiden takia syön lähinnä riisipuuroa. Kiisselintekovinkkejä löytyy täältä ja tunnustan, että omassani on usein vielä kermavaahtoa hiukan päällä. Tässä vielä pari puurovinkkiä: mantelipuuroa ja kookospuuroa, riisipuuroa ja omenakompottia. 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.