Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Nakkikeitto

Kunnon nakkikeittoa pitkästä aikaa ja pihkura että oli hyvää. Perunakauppiaskin kävi jo ensimmäisen kerran ja vaikka ilmat on loistavat, niin kyllä sitä silti syksyssä ollaan. Keittoon siis tuli syksyn uutta satoa roppakaupalla ja sipulia varsin runsaasti, mukaan pääsi sipuleista vielä todella komeat varretkin, jotka ovat ihan parasta herkkua. Ja hiukan vielä joukkoon sipulista tomaattisosettakin, josta tulee mainiot aromit. Tämä annos mahtui juuri ja juuri kympin kattilaan ja mikä parasta siitä riitti vielä seuraavallekin päivälle.

Hiukan oli meikeläisellä tekovaiheessa sellaista marttyyriasennetta, että aina minä saan tätä ruokaa tehdä ja minä joudun kaikki perunat kuorimaan ja juurekset pilkkomaan. Sitä välillä on tällaistakin ilmassa kumma kyllä. Niinpä sitten huusin varsin nuivasti ovelan kokin apulaiseksi ja kuinka ollakaan opin taas jotain uutta. Olin ostanut Pirkan kuorettomia nakkeja, jotka ovat muovisessa rasiassa ja sanoin, että jos edes nuo nakit tuosta pilkkoisit. Nuori herra otti veitsen ja niks naks minuutissa pilkkoi ne nakit siinä muovisessa kotelossa kauniiksi paloiksi ja kysyi, josko jotain muuta pitäisi tehdä. Että tunsin itseni tyhmäksi, siis olen aina yksitellen kaksitellen niitä kilokaupalla pilkkonut. Meille ei takuulla osteta jatkossa keittoja varten muutakuin Pirkan kuorettomia nakkeja muovikotelossa, jossa nakinpalaset saa pilkottua ihan hetkessä. Että näin. 

Sipulinen nakkikeitto

Ainekset

2 kg
perunaa
1,3 kg
kuoretonta nakkia
5 kpl
porkkanaa
2 kpl
kesäkurpitsaa
1/4 kpl
lanttua
0,5 dl
juuriselleriä
3 kpl
sipulia
4 kpl
valkosipulin kynsiä
4 kpl
lihaliemikuutiota
2-2,5 l
vettä
0,5 tl
mustaapippuria
2 kpl
Mutti valkosipulimaustettua tomaattimurskaa
6 kpl
sipulinvarsia
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuoritaan ja pilkotaan perunat ja laitetaan veteen kiehumaan, lisätään siivutetut porkkanat, kuutioidut lantut sekä pienennetty selleri. Silputaan ja paistetaan sipuli sekä valkosipuli, lisätään keittoon. Pilkotaan nakit ja paistetaan pannulla, lisätään keittoon. Kuutioidaan kesäkurpitsa ja paistetaan hetken pannulla ja lisätään keittoon. Puolessa välissä keittoaikaa lisätään vielä tomaattimurska, lihaliemikuutiot ja mausteet sekä silputut sipulinvarret. Annetaan kiehua kypsäksi ja tarkistetaan maku.

Kommentit (2)

  1. Pasi

    Olen nakkikeiton suuri ystävä, joten tämä variaatio menee omaan reseptikirjaan. Kiitos!

  2. sari kalliomäki

    Hieno juttu Pasi :).

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.