Tyrniä ja tyrskyjä
Tyrniä ja tyrskyjä

Monte Criston vuoka

Syksyiltojen nopea leipäherkku, Monte Criston -vuoka, jossa maistuu gruyere-juusto, savusuikaleet sekä mozzarella. En ehkä tätä sen enempää mainosta, sillä juustoa pursuavat kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Meillä ei tästä yhdestä vuoallisesta jää mitään syömättä, kun miehet päästetään asiaan. Tätä tulee useimmiten juurikin tehtyä iltapalaksi, mutta vuoka on aivan yhtä sopiva leppoisan viikonloppuaamun herkuksi. Makua on myös helppo vaihtaa, sillä usein laitan munakerman sekaan vielä kourallisen tuoreita silputtuja yrttejä, joita valkkailen sen mukaan, mitä kotona sattuu olemaan. Tähän sopii erinomaisesti timjami, rosmariini, oregano tai basilika. Mikäli haluaa nähdä hiukan enemmän vaivaa, voi paistaa munakerman sekaan pari silputtua valkosipulia, nam, mitkä aromit se antaa.

Meillä on satanut parissa päivässä enemmän kuin alkuvuonna yhteensä ja ilma on tosi syksyinen, takassa palaa valkea joka ilta ja selvästi alkaa kääntämään sellaista syksymoodia päälle. Terassilta on pikku hiljaa tyhjennetty tavaraa pois ja piha kaipaisi vielä viimeisiä tee nämä asiat ennen syksyä -juttuja. Haravointi on vuorossa vasta myöhemmässä vaiheessa ja sen hoitelee Ukko, sillä minun homeallergiani ei syysharavointia kestä, täysi työ ihan tässä normaalissakin elämässä. Tein päätöksen, että tällä viikolla piirtelen vihkoon kuvat ja ohjeet ensi kevään pihahommista ja kukkasten siirroista, sillä keväällä kaikki on aivan tyhjää ja on täysin unohtanut mitä piti tehdä, vaikka syksyllä kuvittelee muistavansa kaiken. Monta uutta suunnitelmaa muhii mielessä ja nurmikko pienenee taas usealla neliöllä, se on varma.

Monte Criston leipä

Ainekset

12 siivua
paahtoleipää
230 g
savusuikaleita
2 dl
gruyere-juustoa (raastettuna)
250 g
buffalomozzarellaa
6 kpl
kananmunia
0,5 dl
kermaa
1 tl
valkosipulijauhetta
1 tl
suolaa
1/2 tl
mustaa pippuria
1/4 tl
muskottipähkinää

Tee näin:

Raasta gruyere. Voitele laakea vuoka voilla ja aseta pohjalle puolet leivistä vierekkäin. Ripottele päälle savusuikaleet sekä juustoraaste. Laita toinen kerros leipää päälle. Sekoita munat, kerma sekä mausteet sekaisin ja kaada seos leipien päälle. Siivuta mozzarella ja laita siivut päällimmäiseksi. Paista uunissa 180 asteessa vajaa puolen tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Kommentit (10)

  1. Nimetön

    Valiolla ruoka resepteissä oli vähän samanlainen ohje.

    • sari kalliomaki

      Leipävuokaohjeita on varmasti joka lähtöön, toiset tykkää laittaa kinkkusuikaleiden tilalle jotain muuta kuten herkkusieniä, kebablastuja tai jauhelihaa. Välillä kannattaa myös vaihdella juustojen makua. Meillä laitetaan joukkoon aina hiukan sitä mitä kaapista löytyy eli tämä toimii myös sellaisena hävikistä herkuksi -ohjeena. Tuoreilla yrteillä tähän saa taas ihan uutta makuvivahdetta. Kannattaakin kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, ettei jumitu yhteen ja samaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.