Tyrniä ja tyrskyjä
Tyrniä ja tyrskyjä

Kolmen juuston pikasämpylät

En ole koskaan tykännyt sen paremmin pullataikinoista kuin sämpylätaikinoistakaan. Taikina tarttuu vispilään, tarraa joka paikkaan ja jumittuu käsiin niin että saa ahdistukseen asti hinkata jotta saa kädet puhtaiksi. Jos tekee taikinan koneella, on kuitenkin leivonnan jäljiltä edessä epätoivoista pöydän raapimista ja liottamista puhtaaksi, jonka jälkeen pitää kaivaa imurikin esille, sillä jauhosotkua on takuulla lattialla saakka. Tällainen leipominen on ehkä sellaista sunnuntaipäivän Martta-puuhaa, jolloin voi esiliina vyötäisillä keittiössä hyörien ja pyörien kuvitella olevansa pullantuoksuinen äitiliini ja nostatella yhä suuremmaksi pullistuvia taikinoita jauhopilvien keskellä.

Sämpylät sopivat mitä parhaimmin pakkaspäivinä erilaisten keittojen kaveriksi ja niinpä olen viime aikoina tehnyt useaan kertaan pikasämpylöitä, jotka ovat tosi maukkaita varsinkin uunituoreina. Ei tarvita suurtakaan marttailua, että nämä sämpylät saa pellille ja uuniin. Ensinnäkin taikinaan ei tarvitse koskea lainkaan käsin, kaikki vaan sekaisin lastalla. Toisekseen taikinaa ei tarvitse nostattaa, joten tämä on nopeaa toimintaa. Itse kasaan taikinan lusikalla ensin puukauhaan ja vedän siitä leivinpaperille, näin sämpylöistä tulee suunnilleen samankokoisia. Pyöreitä ne eivät ole, vaan juuri sopivan rouheita. Näiden juju on juusto taikinassa sekä päällä. Laitan yleensä kermajuustoa ja jotain voimakkaamman makuista. Päälle tulee Grana Padano -juustolastuja siksi että ne jäävät mukavasti taikinaan kiinni ja maistuvat herkullisilta. Taikinaan voi upottaa kaikki juustonkannikat jääkaapista ja vaihdella makua. Mitään suurta määrää sämpylöitä ei kannata tehdä kerralla tai sitten pitää pakastaa, sillä nämä eivät toisena päivänä enää ole yhtä hyviä mitä juuri uunista otettuna. Tällainen mennään sieltä mistä aita on matalin -resepti on niin parhautta.

Näiden sämpylöiden väliin laitettiin yrttivoita, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on tosi herkullista. Huoneenlämpöisen voin sekaan sekoitetaan reilusti tuoreita silputtuja yrttejä sekä ruokalusikallinen sitruunanmehua.

Pikasämpylät

Ainekset

9 dl
vehnäjauhoja
1 dl
kaurahiutaleita
1,5 tl
suolaa
2 rkl
vaahterasiirappia
2 rkl
leivinjauhetta
5 dl
kylmää vettä
1,5 dl
Salaneuvos juustoraastetta
1,5 dl
kermajuustoa raasteena
1 dl
Grana Padano juustolastuja

Tee näin:

Raasta juustot, sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet sekä juustoraaste, lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita lastalla tasaiseksi. Nostele taikinasta kasoja pellille, tästä tulee noin 12 sämpylää. Ripottele sämpylöiden päälle grana padano juustolastuja. Paista 200 asteessa kypsiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *