Tyrniä ja tyrskyjä
Tyrniä ja tyrskyjä

Kevätsävyjä ja makuhermoja kutkuttava Shepherd´s pie

Miniorkideat kevätsävyissä olivat aika vastustamattomia ja ovat ilahduttaneet olohuoneessa jo parisen viikkoa. Kun he lakkaavat kukkimasta, yritän toden teolla saada uudet kukinnot aikaiseksi. Olen nimittäin niin monta kertaa katsellut kateellisena työkaverin orkideakasvustoja, jotka kukkivat ties monettako kertaa. Tämä väri on tosi kiva ja kun varsi ei ole huisin korkea ja kukat mukavan pieniä, sopivat nämä moneen paikkaan. Kukkimisen aikaan upotan kerran viikossa purkin joksikin ajaksi veteen, mutta lannoitteita en ole antanut, siinä olisi hiukan parantamisen varaa. Kukkimisen jälkeen kasvi pitäisi siirtää uuteen kasvualustaan, joka on tarkoitettu nimenomaan orkideoille ja sopivat sekoitukset voi tehdä itse. Tämä siis tähtäimessä, laitan tuloksia nähtäväksi, jos niitä suinkin syntyy ja otan mielelläni kaikki neuvot vastaan. Ludisian eli maaorkidean olen sentään saanut pysymään hengissä, mutta uusia kukkia ei ole näkynyt. Noh, harjoitellaan.

Ja nyt vielä siihen viime sunnuntain lampaan paistiin, siihen pitkään haudutettuun tai jopa ylikypsään, johon kastike tuli samalla sivutuotteena. Meillä syötiin sitä ensin yhtenä päivänä kreikkalaisen salaatin ja tzatzikin kanssa. Seuraavana päivänä lopuista tuli erinomainen Shepherd`s pie. Näin se taitaa ihan perinteisesti Englannissakin mennä, että sunnuntailounaalta ylijääneet lihat piilotetaan tähän herkulliseen vuokaan. Laitoin vuoan pohjalle puolet lampaasta pieneksi siivutettuna kastikkeen kera ja tein päälle muusin, joka maustettiin parilla eri juustolla ja kermalla. Tähän voi hyvin raastaa ne kaappiin jääneet juuston kannikat. Lisäsin myös timjamia makua antamaan ja lopputulos oli kyllä tosi herkullinen.

Shepherd`s pie

Ainekset

1/2 annosta
pitkään haudutettua karitsanpaistia kastikkeineen (linkki ylhäällä)
1 kg
perunoita
1,5 tl
suolaa
1 dl
kermaa
1/2 dl
parmesaaniraastetta
1 dl
juustoraastetta
50 g
voita
1/4 dl
timjamia

Tee näin:

Käytä tässä puolet pitkään haudutetusta lampaanpaistista.  Siivuta lammas pieniksi paloiksi kastikkeen joukkoon. Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Valmista niistä muusi soseuttamalla perunat ja lisäämällä joukkoon, kerma , suola ja raastetut juustot, lisää joukkoon myös puolet timjamista. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Kaada lihat kastikkeineen vuokaan, lisää päälle muusi ja paista 200 asteessa noin 20 minuutin ajan, kunnes pinta on kauniin ruskea. Ripottele päälle timjamia.

 

 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.