Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Kerrassaan mainiot SAVU-savustuspussit

Kaupallinen yhteistyö: SAVU-savustuspussi

Nyt kävi niin, että lupasin kirjoitella tuotteesta, jota en ole ennen kokeillut. Sain siis ison kasan erilaisia Savu-savustuspusseja ja lähdin miettimään jotain syötävää juhannuksen ja mökkiläisen näkökulmasta. Kesällä meillä ainakin koukuttavat lihapullat, sillä niitä on kiva napsia jääkaapista myös kylmänä ja ne sopivat täydellisesti erilaisten salaattien ja uusien perunoiden kanssa. Niinpä tein hiukan erilaisen lihapullaversion, kaveriksi täytettyjä portobelloja ja mukaan vielä kevyesti täytettyjä paprikoita. 

Tämä resepti on ollut käytössä jo aikaisemminkin, mutta koskaan näistä täytetyistä sienistä ei ole tullut niin hyviä kuin nyt savustuspussissa. Pusseja on siis paljon erilaisia ja näissä käytin perinteistä leppälastupussia. Ensin koverretaan sienet tyhjiksi, paistetaan pannulla paprika- ja sipulisilppua, johon voi lisätä silputut sienen jalat. Lisätään vielä joukkoon pippurinen creme fraiche. Lusikoidaan valmis paistos sieniin sisälle, siivutetaan päälle pari palaa sipuli-ruohosipuli Koskenlaskijaa ja hiukan mozzarellaraastetta. Sienet pussiin, pussi suljetaan hyvin kaksikertaisella taitoksella ja vielä kulmista kolmioiksi ja savustus kuumalla grillihiilloksella ritilällä kymmenisen minuuttia. Kerrassaan ihastuttava savunaromi ja niin herkulliset sienet.

Lihapullat valmistuivat varsin näppärästi ja siististi pussissa. Täytyy myöntää, että olin aluksi hiukan skeptinen sen suhteen kuinka pussit kestävät, sillä kokemusta on niistä grilliin valuneista fiaskoruokailuistakin, mutta tämä toimi täydellisesti. Lihapullista tullut neste pysyi hyvin pussissa sisällä ja pussin voi avata päältä leikkaamalla, jolloin lihapullat voi laittaa tarjolle suoraan pussista. Mökkiläisen ja kesäihmisen unelmatuote siis. Tein ulkona lihapullataikinan valmiiksi ja pyöräyttelin pulliksi. Pullat sitten vaan pussiin, tähän valitsin Amerikan tyylisen Hickory-lastupussin. Tein lihapullille vielä mausteisen kastikkeen, jonka lusikoin pullien päälle. Kaksinkertainen taitos pussiin ja kulmat vielä sisään ja valmista. Lihapullia paistoin kuuman hiilloksen päällä ritilällä parikymmentä minuuttia. 

Sitten alkoi blondia kiinnostamaan, että mitenkä tämä toimii. Ukko hiukan valisti, että pussissa on alapuolella sisällä savulastusilppua ja pieniä reikiä, joiden kautta aromit pääsevät pussiin sisälle. Hieno keksintö sanoisin. Lukaisin hiukan lisää asiasta ja SAVU-savustuspussi on patentoitu suomalainen keksintö ja avainlipputuote, hyvä Suomi. Meillä jää nyt vielä kokeiluun kiuas- ja hiillospussi, joka on varmasti oivallinen saunatuote. Lisää infoa ja reseptejä täältä. Savustuspusseja löytyy hyvin useista eri kaupoista ja myös netistä, pusseissa on myös tosi hyvät käyttöohjeet, joten niiden kanssa on erittäin helppo toimia. Parhaan savun aromin tuoteeseen saa, jos siitä ei tule paljon nestettä, joka tukkii pussin savuaukot. Lihapullat eivät siinä mielessä ole maailman parhain tuote savustuspussiin, mutta pussin kätevyys on ihan mahtava ja ihanan pehmeät lihapullat kelpaavat hiukan vähemmälläkin savuaromilla varustettuna. Kannattaa laittaa tuotteet pussiin huoneenlämpöisinä, jolloin nestettä tulee aina vähiten.

Kasvisruuille on oma savustuspussi ja kokeilimme sellaista pikaisesti täytettyä paprikaa. Paprikat puoliksi, paprikoiden sisälle pilkoin kesäkurpitsa- ja sipulisilppua sekä tomaattia, homejuustomuruja, hiukan suolaa ja pippuria päälle ja kuorrutin paprikat sulatejuustoviipaleilla. Nämä siis laitoimme kasvisruokien valmistukseen tarkoitettuun savustuspussiin ja kypsensin hyvän hiilloksen päällä ritilällä vajaa parikymmentä minuuttia. Kerrassaan ihastuttava savun aromi paprikoissa.

Intohimoinen grillaaja ei pääse tämän homman kanssa kauheasti pätemään, sillä tässä tulee ruoka kuin itsestään. Jopa minä osaan, vaikka yleensä en grillaa koskaan mitään, meillä sen puolen hoitaa miesväki. Ite tein ja olin niin tyytyväinen (no joo, Ukko sytytti grillin, kun prikettien kanssa saa hiukan touhuta). Mutta kun pussit on valmiina ja hyvin suljettu, ei tarvitse muutakun odottaa, grilli kyllä hoitaa kaiken. Ei tule kamalaa krääsää, eikä tarvitse vääntää ja kääntää. Ei tarvitse myöskään olla mitään hienon hienoa grillivehjettä, ihan pallogrilli kelpaa. Ja tulos on kyllä herkullinen.

Mehevät lihapullat

Ainekset

800 g
sika-nauta jauhelihaa
1 kpl
sipuli silputtuna
3 kpl
valkosipulin kynsiä
1 kpl
kanamunia
2 tl
chilimaustetta
1,5 tl
suolaa
3 kpl
maalaislimpun viipaleita
Kastike
1,5 dl
valkosipulitomaattisosetta
2 rkl
soijaa
1 tl
chilimaustetta
3 rkl
persilijasilppua
1,5 dl
mango chutneytä
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmistetaan lihapullataikina. Silputaan sipuli ja valkosipuli. Sekoitetaan kulhossa silputut maalaisviipaleet, sipuli, valkosipuli, mausteet, muna, sekä jauheliha ja sekoitetaan hyvin. Pyöritellään lihapulliksi. Valmistetaan kastike. Sekoitetaan ainekset keskenään. Sujautetaan lihapullat Savu-savustuspussiin, lusikoidaan lihapullien päälle kastike ja suljetaan pussin suu hyvin kaksinkertaisella taitteella ja vielä kulmista kolmioksi taittaen. Paistetaan grillissä hyvällä lämmöllä kuumalla hiilloksen päällä ritilällä parikymmentä minuuttia. Lihapullat voi myös paistaa normaalisti 200 asteessa uunipellillä uunissa. 

 

 

Täytetyt portobellot

Ainekset

500 g
portobelloa
1 kpl
paprikaa
5 kpl
kevätsipulia (myös varsia)
200 g
pippurista creme fraichea
200 g
sipuli-ruohosipuli Koskenlaskija sulatejuustoa
150 g
mozzarellaraastetta
Muut ainesosat

Tee näin:

Leikataan portobelloista jalat pois ja rapsutetaan heltat irti. Levitetään sienet uunipellille leivinpaperin päälle. Silputaan sipulinvarret sekä paprika ja paistetaan voissa hieman pehmeäksi. Portobellojen jalat voi silputa joukkoon. Lisätään pippurinen creme fraiche ja sekoitetaan. Lisätään seos portobellojen sisälle. Laitetaan seoksen päälle pari palaa sulatejuustoa ja päällimmäiseksi mozzarellaraastetta. Paistetaan 200 asteessa 15 minuuttia, maukasta jälkeä tulee myös grillin kautta. 

Kommentit (3)

  1. Silkkiavain

    OMG, pakko ehkä kokeilla noiden sienten savustamista! Ei oo käyny edes pienessä mielessä, että noinki vois tehdä! 🙂 Thanks!

  2. sari kalliomäki

    Tämä toimi kyllä hienosti, nyt ollaan kokeiltu makkaratkin kiukaalla, hyvin toimi :).

  3. tapani tirkkonen

    Savustuspussin keksijänä voin sanoa että pitää olla kunnon kuumuus ainakin hetken alussa eli n. 240 astetta jotta purut lähtee savuksi muuttumaan. Hienoja reseptejä kiitoksia 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.