Joulupiparit

 

Joskus samoilla jutuilla mennään vuodesta toiseen asiaa sen enempää ihmettelemättä. Meillä näin on esimerkiksi joulupiparireseptin kanssa. Tämä ohje on aikoinaan joskus reilu parikymmentä vuotta sitten tullut tädiltäni ja sitä on siitä asti meillä käytetty joka vuosi. Nimikin on vanha Raunin siirappileivät. Täytyy myöntää että muutamia muitakin ohjeita on tullut vuosien aikana koitettua, mutta eipä niistä ole ollut tälle kilpailijaksi. Viime vuosina en ole edes viitsinyt yrittää mitään muuta. Taikinan teko on helppoa, kun ei tarvitse sulatella mitään. Leipominen sen sijaan vaatii hiukan kärsivällisyyttä, sillä taikina on aavistuksen murumaista, mutta tulos palkitsee kyllä. Kannattaa antaa taikinan olla kylmässä seuraavaan päivään ja sitten kaulita se hiukan kohmeisena kunnolla jauhotetulla pöydällä. 

 

 

Meillä ei juurikaan arkisin tehdä eikä syödä mitään pipareita, mutta joulun aikaan sitten sitäkin enemmän. Toisinaan olen tehnyt parikin piparitaikinaa. Piparitalon teen aina valmiista piparkakkutaikinasta, sillä siitä tulee kestävämpi. Pipareiden kanssa menee tietysti homejuustoa ja sitten teen usein tuollaista suklaista mascarponea, joka sopii keksien kanssa houkuttelevan hyvin. Purkilliseen mascarponea lisätään hiukan kermaa ja sitten joukkoon suklaahiutaleita. Mukaan voi vielä tujauttaa Baileys tilkan, jos tuntuu siltä.  Onneksi joulu on vain kerran vuodessa.

 

 

Raunin siirappileivät

Ainekset

500 g
voita (pehmeää)
400 g
sokeria
2 kpl
kananmunaa
200 g
siirappia
1 kg
karkeita vehnäjauhoja
4 tl
ruokasoodaa
2 tl
neilikkaa
2 tl
kanelia
2 tl
kardemummaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoitetaan pehmennyt voi sekä sokeri keskenään, lisätään munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoitetaan taikinaan siirappi sekä jauhot, joihin on sekoitettu mausteet. Annetaan taikinan olla jääkaapissa seuraavaan päivään. Leivotaan hiukan lämmennyt taikina pipareiksi ja paistetaan kypsiksi 200 asteessa.

Kommentit (9)
  1. Tiina Garvey
    9.12.2014, 18:44

    Ihania kuvia taas kerran! Perintöreseptit ♥

  2. Ihanat kuvat! Täytyisi itsekkin ehti leipomaan sukureseptillä pipareita. Kamala kiire vain tuntuu olevan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *