Tyrniä ja tyrskyjä
Tyrniä ja tyrskyjä

Joulukuu 4: Joulutorttujen uudet tuulet, paahdettu persimon

Perinteisestä poiketen on joulutortturintamalla testattu se vihreä kuula -versio, kettukarkeilla täytetty, hilloja vaihdellen ja vaikka miten. Viime vuonna teimme eniten tuorejuustolla ja vadelmilla sekä mansikoilla täytettyjä joulutorttuja ja siitä sain idean kokeilla myös persimonilla. Aiemmin syksyllä bongasin jostain ulkolaisesta blogista ajatuksen paahtaa persimonia ja sitä on kokeiltu muutama kerta. Tulee aika hienon makuista tavaraa. Näissä joulutortuissa onkin täytteenä tuorejuusto ja paahdettu persimon, sopivan erilainen, mutta aika hienostunut maku.

Persimonia on paahdettu siivuina sekä kuutioina ja tortuissa palat ovat kuutioina. Kannattaa valita kypsiä hedelmiä ja pyörittää ne oliiviöljyssä sekä vaahterasiirapissa, päälle ripottelin hiukan sitruunanmehua. Tästä jo virisi ajatus lisäillä paloihin mausteita kuten kanelia tai neilikkaa, mutta se on vielä ajatuksen tasolla. Samoin aion kokeilla persimonhillon tekoa uunissa. Hedelmät ovat niin edullisia ja maku sekä väri mainio, että tätä pitää jotenkin jalostaa. Hilloja on sitten niin näppärä käyttää kakun välissä ja jälkiruuissa. Hillotouhuja postaan heti kun pääsen toteuttamaan.

Tästä löydät ohjeet viime vuoden vadelma- ja mansikkatäytteisiin joulutorttuihin. Ja jos näet jossain Amalias mustaviinimarjalimonadia niin maista, ei paljon parempaa limpparia voi olla.

Persimon joulutortut

Ainekset

1,5 pkt
voitaikinaa
200 g
tuorejuustoa (Philadelphia)
3 rkl
sokeria
2 kpl
persimonia (kypsää)
2 rkl
oliiviöljyä
2 rkl
vaahterasiirappia
1 rkl
sitruunanmehua

Tee näin:

Kuori persimonit ja kuutioi ne. Sekoita sitruunanmehu, siirappi sekä oliiviöljy ja sekoita kuutiot seoksessa. Paahda uunissa pellillä 190 asteessa parikymmentä minuuttia. Jäähdytä hyvin. Sulata voitaikinalevyt. Sekoita tuorejuusto ja sokeri. Tee tortut perinteisesti ja lisää keskelle reilu teelusikallinen tuorejuustoa sekä persimonpaloja. Paista 200 asteessa kypsäksi. Ripottele päälle tomusokeria.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.