Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Joulukuu 10.

Englantilainen hedelmäkakku ja taatelikakku eivät ole mitään tämän mausteisen glögikakun rinnalla. Ihanan pehmeä ja sopivan mausteinen kakku tuo joulun kotiin, sillä jo tekovaiheessa leijailevat tuoksut ovat ihan omaa luokkaansa. Tämä on meidän ehdoton kestosuosikki, jota on joka vuosi ihan pakko tehdä. Aikoinaan kehittelin ohjeen poikia varten, kun kuivakakussa ei saanut olla mitään muruja ja tätä pyydetään edelleen joka joulu. Samasta taikinasta valmistuvat näppärästi myös joulun ihanimmat muffinssit. Taikinamäärä on reilu ja yleensä teenkin siitä pari pienempää kuivakakkua tai sitten hiukan isomman ja lopusta muutaman muffinssin.

Mausteinen glögikakku

Ainekset

3 dl
punaviiniä
4 rkl
sokeria
3 rkl
ruokosokeria
1 kpl
appelsiinin kuorta raastettuna
1 kpl
appelsiinin mehua
2 tl
kanelia
1 tl
neilikkaa
150 g
tummaa suklaata
350 g
voita
6 dl
tomusokeria
6 kpl
kananmunia
2 tl
vaniljasokeria
4 tl
leivinjauhetta
3 rkl
perunajauhoja
5 dl
vehnäjauhoja
Muut ainesosat

Tee näin:

Pestään ja raastetaan appelsiinin kuori, puristetaan mehu. Kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi punaviini, appelsiininmehu sekä raaste, sokeri, ruokosokeri, neilikka sekä kaneli. Otetaan heti liedeltä pois ja annetaan maustua kaikessa rauhassa pari tuntia. Sulatetaan tumma suklaa ja annetaan jäähtyä. Vatkataan voi ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoitetaan joukkoon munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisätään joukkoon vaniljasokeri ja jäähtynyt suklaa. Sekoitetaan joukkoon maustunut glögi. Lisätään keskenään sekoitetut leivinjauhe, perunajauho sekä vehnäjauhot. Taikina on melko juoksevaa. Kaadetaan taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan 180 asteessa kypsäksi. Aika riippuu kakkuvuoan koosta. Litrasen kakun paistamiseen menee oin 40 minuuttia. Tarkistetaan kypsyys tikulla. Jos teet sekä kakun että muffinsseja, kaada puolet taikinasta kakkuvuokaa ja toinen puoli muffinsseiksi. 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.