Tyrniä ja tyrskyjä
Tyrniä ja tyrskyjä

Italialainen gluteeniton porkkanakakku – Torta di Carote

Tautiaalto tavoitti minut ja täällä makailen varsin tylsistyneenä fyysisiä vaivojani ja turhautuneisuuttani manaten. Klikkaan enterillä teille tämän viime sunnuntain jälkkärin ja painun takaisin pehkuihin. Peskää käsiänne, syökää vitamiineja sekä marjapommeja ja pitäkää itsenne terveenä. Mukavaa viikonloppua.

Italia-ikävään voi valmistaa vaikkapa mehevää porkkanakakkua mascarponevaahdolla. Tämän reseptin olen joskus jostain ulkolaiselta italialaiselta sivulta napannut ja soveltanut sen gluteenittomaksi ja meidän mittoihimme sopivaksi. Ideana on vatkata keltuaiset ja valkuaiset erikseen, mikä tekee taikinasta mehevän. Maku tulee porkkanan lisäksi mantelijauhoista, ei siis mitään ihmeellistä, mutta kuitenkin niin hyvää. Kakku on yksinkertainen valmistaa ja jäähtyneen kakun päälle kasataan sokeroitua mascarponea ja appelsiininkuorta. Toki jos haluaa oikein säväyttää italialisella tunnelmalla, voi painella poke-kakun tapaan tulitikulla kakkuun reikiä ja lorautella appelsiinimehulla laimennettua limoncelloa koloihin, mutta tämä kakku on sopivan mehevä kyllä ilmankin. Ja jos et halua valmistaa kakkua gluteenittomana, niin vaihda gluteeniton jauhoseos vehnäjauhoihin.

Gluteeniton porkkanakakku

Ainekset

5 dl
mantelijauhoja
1,5 dl
gluteenitonta jauhoseosta
2,5 tl
leivinjauhetta
3 dl
sokeria
5 kpl
kananmunia
4 kpl
porkkanoita raastettuna
1 tl
vaniljasokeria
0,2 tl
suolaa
400 g
mascarponea
6 rkl
tomusokeria
2 kpl
appelsiineja

Tee näin:

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele 23cm irtopohjavuoka, halutessasi voit myös jauhottaa vuoan vaikkapa kookoshiutaleilla. Sekoita jauhot ja leivinjauhe sekä vaniljasokeri ja pikkuinen ripaus suolaa. Erottele kananmunat. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi ja lisää jauhot puulastalla, seos on tässä vaiheessa hyvin paksua. Lisää porkkanaraaste. Lisää seokseen neljäsosa valkuaisvaahdosta ja sekoita lusikalla varovasti sekaisin, lisää loppu valkuaisvaahto ja sekoita kunnes ei näy enää valkoisia paakkuja. Kaada taikina vuokaan ja sijoita uuniin keskitsolle. Anna paistua vajaan tunnin verran ja kokeile tikulla kypsyyttä. Anna kakun jäähtyä puolisen tuntia ja poista irtopohjavuoan reuna vasta sen jälkeen. Kääri kakku folioon ja anna jäähtyä rauhassa. Kakun voi tehdä hyvin etukäteen ja tarjoilla vasta seuraavana päivänä, maku on näin itseasiassa parempi. Sekoita mascarponen joukkoon tomusokeri ja toisen appelsiinin kuoriraaste. Levitä kakun päälle ja koristele toisen appelsiinin kuoriraasteella. Jos mascarpone tuntuu liian paksulta, lisää joukkoon tilkka kermaa. Jos haluat seoksesta makeamman, lisää sokerin määrää. Jos et halua tehdä kakkua gluteenittomana, vaihda gluteeniton jauhoseos vehnäjauhoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *