Iso satsi arkiruokaa 1: Kanakeittoa kylmään päivään

 

Olen luvannut kirjoitella meidän arkiruokakuvioista, jotka kolmen pojan perheessä ovat aikamoiset. Tosin sen jälkeen kun eilen luin netistä yhdentoista lapsen perheestä ajattelin, että tämä on vielä helppoa. Joka tapauksessa kun kaikilla on juuri menossa se suurin ruuankulutuskausi, on ruokaa tehtävä ihan jatkuvasti ja varsin suuria määriä. Lisäksi kun joudun omien rajoitteitteni takia tekemään lähes aina itselleni vielä eri ruuan, on vaan pakko kehitellä motivaatiota kauhan varressa roikkumiseksi. 

 

Meillä kotona on aina tehty ruokaa, leipää ja leivonnaisia itse. Äiti teki ruisleivät, pullat, puurot ja muutkin ruuat leivinuunissa. Karkkipäivä oli kerran viikossa ja herkkujakin syötiin, mutta mitään turhia lisäaineita ei meihin neljään sisarukseen ahdettu. Kotoa on varmasti perua se, että yritän käyttää mahdollisimman vähän eineksiä. Toki niitäkin tulee käytettyä ja paikassaan ovat ihan hyviäkin, mutta tarkoituksena on kuitenkin yrittää tehdä itse ja käyttää paljon terveellisiä raaka-aineita, kauden kasviksia sekä tuoreita vihanneksia. 

 

Meillä pojat ovat tottuneet siihen, että ruokapöydässä ei kitistä eikä valiteta. Tällä hetkellä kaikkien pienten lasten nirsoilukausien jälkeen, on varsin hienoa, kun heille maistuu kaikki ja kaikkea uskalletaan kokeilla. Se lisää omaa intoa pyörittää soppakauhaa. Kokkailu on tosin aika kausittaista, välillä on valtava innostus etsiä jotain uutta ja välillä taas mennään ihan vaan niillä samoilla vanhoilla. Joka tapauksessa lähes joka päivä tehdään ”kunnon ruokaa” kuten pojat meillä asian ilmaisevat. Kunnon ruokana tässä reseptissä on kanakeitto, jossa on paljon vihanneksia. Jos haluaa olla tosi terveellinen, niin toki liemikuutiot voi korvata tavallisilla mausteilla ja tuorejuuston voi jättää pois, mutta ehkä tässä keitossa onkin hiukan jotain ekstraa. Meillä tämä määrä ei riitä miesväelle kahdeksi ateriakerraksi, vaan pitää tehdä joko isompi annos tai keksiä toiselle aterialle osalle jotain muuta. Kymmenen litran kattilakin on kuitenkin rajallinen.

 

 

Äidin terveellisempi kanakeitto

Ainekset

2,5 l
vettä
15 kpl
perunaa (isohkoja)
5 kpl
porkkanaa
1 kpl
kesäkurpitsaa
1 kpl
punaista paprikaa
1 kpl
sipulia
200 g
maissia (pakaste)
800 g
marinoituja kanasuikaleita
1 dl
sweet chili kastiketta
2-3 kpl
kanaliemikuutiota
400 g
valkosipuli-yrtit tuorejuustoa
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuoritaan ja paloitellaan vihannekset. Keitetään vesi, lisätään perunat ja porkkanat. Paistetaan voissa pannulla loput vihannekset hiukan pehmeiksi ja lisätään keittoon. Paistetaan kana kypsäksi pannulla ja lisätään keittoon. Lisätään kanaliemikuutiot sekä sweet chili -kastike. Lopuksi kun keitto on valmista lisätään tuorejuusto nokareina ja annetaan sulaa. Tarkistetaan maku. 

Kommentit (6)
  1. Kanakeitto hiukan chilisenä on ihan parasta.

  2. anne / 52weeksofdeliciousness
    6.1.2015, 17:23

    Näyttääpä herkulliselta sopalta, Sari! nyt kun pakkaset paukkuvat ajatukset ovat kovasti lämmittävissä ruoissa, soppia olen minäkin ajatellut viime päivinä useampaan otteeseen ja taidan napata soppakauhan vielä tällä viikolla käteen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *