Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Isänpäiväkakku

Tässä olisi vielä yhdenlainen isänpäiväkakkuversio ja surkuhupaista on se, etten nyt millään saa päähäni noiden koristekarkkien nimeä. Sama pää kesät talvet, tapaa mummuni sanoa. Joku ystävällinen voi valaista kommentteihin, kiitos. En niitä yleensä käytä, kun sisältävät pähkinää, mutta sopivat koristeeksi paremmin kuin hyvin. Nämä koristeet kannattaa laittaa juuri ennen tarjoilua, etteivät ala sulamaan.

Tässä kakussa on sisällä suklaakääretorttupohjia, jotka on leikattu neliöksi. (5 munaa, 1,5 dl sokeria, 1,5 dl vehnäjauhoja, 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta) Välissä on kermavaahtoa ja mascarponea lemon curdilla terästettynä, lemon curdia ei kovin paljon tarvitse laittaa, niin antaa mukavan maun. Mikäli isä on sitruunan ystävä, voi seokseen tujauttaa myös hiukkasen limoncelloa. Jos taas sitruuna ei viehätä, kannattaa lemon curdinkin jättää pois, kakku on nimittäin oikein hyvää pelkällä kermaisella mascarponetäytteelläkin. Sokeriakaan ei kannata ylen määrin täytteeseen laittaa, sillä tuo suklaapäällinen on todella täyteläisen suklainen.

Suklaapäällisen ohje on tuossa alhaalla ja muistahan kolme olennaista sääntöä ohjeesta. Kuumennetun suklaaseoksen pitää ehdottomasti olla täysin jäähtynyttä ennenkuin alat sitä sekoittamaan voin kanssa. Voita ei kannata pitää pitkään pöydällä odottamassa, vaan suklaaseos sekoitetaan sellaiseen hiukan aikaa pöydällä olleeseen voihin. Ja kolmantena olennaisena asiana, laita valkuaiset yksi kerrallaan ja sekoita hyvin, jos seos näyttää hyvältä niin älä lisää enää valkuaisia, tulee muuten liian vetelää. Tämä on paras suklaapäällinen mitä tiedän. Kovettuu jääkaapissa aivan kovaksi, joten kannattaa nostaa kakku pöytään reilusti ennen tarjoilun alkamista. Suklaasuuisiä varten voisi tehdä melkein pelkkää kuorrutetta, työkaverinikin nimittäin syö mielellään töihin tekemistäni kakuista aina sitä reunaa, sillä se on kuulemma parasta. 

Suklaakuorrute

Ainekset

3 dl
sokeria
1,5 dl
kaakaojauhetta (Van Houten)
3 dl
kermaa
6 kpl
keltuaista
450 g
voita
6 kpl
valkuaista
3 tl
vaniljasokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Keitetään suklaakuorrute. Sekoitetaan keskenään kattilassa sokeri, kaakojauhe, kerma sekä keltuaiset. Kuumennetaan rauhallisesti kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Annetaan jäähtyä hyvin. Vatkataan pöydällä pehmennyt voi vaahdoksi ja lisätään täysin jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, sitten valkuaiset tarpeellinen määrä yksitellen vatkaten ja lopuksi vanilliinisokeri. Valkuaisia lisätään yksi kerrallaan ja kun seos näyttää sopivan paksulta, jätetään loput lisäämättä. Mikäli seos näyttää liian löysältä, voi sitä pitää hetken jääkaapissa kovettumassa.

Kommentit (6)

  1. sari kalliomäki

    Outi T. Hienoa että kuorrutus onnistui, olet aivan oikeassa että kuorrutusta on tässä ohjeessa iso määrä. Kuorrutusresepti on helppo jakaa kolmeen osaan, joten ensi kerralla osaat varmasti suhteuttaa millaiseen juttuun olet tekemässä. Valitettavasti tuo ohjeistus on ollut aikaisemmassa postauksessa, jossa oli tämä sama resepti. Kolmasosalla voi kuorruttaa kääretortun, 2/3 pienemmän kakun ja tuolla koko määrällä sitten jo ison kakun. Ihana kuulla, että kätevä emäntä tekaisi vielä vierasvaran pakkaseenkin 🙂 loistavaa. Mukavaa viikonloppua.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.