Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Hävikkiviikon chilinen jauhelihakeitto

 

Jos elämäsi on tylsää, eikä mikään tunnu miltään, silppua pari chiliä ja työnnä chilinen sormi silmääsi. Sen jälkeen löytyy tunteita joka skaalaan, eikä itkulla ole loppua. Meillä syötiin hävikkiviikon kunniaksi perinteistä jauhelihakeittoa hiukan chilillä terästettynä ja hyvää oli. Pari chiliä ja desin verran sweet chili -kastiketta tekee ihmeitä. Keittoruuat ovat sellaisia, että niihin tulee laitettua aina mitä sattuu, joten varsinaisia reseptejä perusruokiin tulee harvoin mietittyä ja lisäksi keittoihin kelpaavat nekin tuotteet, joissa parasta ennen -päivä on umpeutunut. Tällä kertaa mukaan pääsi pari liian kypsää kesäkurpitsaa, pala purjoa, joka oli jostain salaatista jäänyt yli sekä yksi iso ruttuinen sipuli. Muuten näitä tuskin olisi tullut käytettyä, mutta keittoon sopivat mainiosti, eikä maussa ollut mitään vikaa.

 

Hävikkiviikkoa on siis vietetty taas tällä viikolla ja tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen, että paljon käyttökelpoista ruokaa menee roskiin. Asiasta ei varmasti sen enempää tarvitse paasata kuin korkeintaan itselleen, mutta totuus on, että suomalaisissa kotitalouksissa heitetään ruokaa hukkaan 500 miljoonan euron edestä vuodessa. Nelihenkinen perhe kävisi hukkaan menneen ruuan hinnalla kolmesti Linnanmäellä tai kerran kylpylälomalla. Minulla on ainakin parantamisen varaa, vaikka yritänkin aina miettiä ruuat ja välipalat tarkkaan. Onneksi talousjätteitä ei tarvitse kuitenkaan heittää roskiin, sillä meillä biojätekompostori syö iloisesti kaikki talousjätteet ja tuloksena on komeaa multaa hyötypuutarhaan.   

 

Kuluttajaliiton sivuilla on paljon hyvää tietoa erilaisista tavoista toimia aavistuksen suunnitelmallisemmin. Monia asioita kuten parasta ennen -päiväyksiä ja viimeistä käyttöpäivää ei aina tule edes ajateltua. Parasta ennen merkintää käytetään varsin hyvin säilyvissä tuotteissa kuten jauhoissa, kahvissa ja sokerissa. Tällöin päivämäärä liittyy lähinnä tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin, kuten vaikka kahvin maun väljähtymiseen ja tuotetta voi hyvin käyttää päivämäärän jälkeenkin. Sen sijaan viimeinen käyttöpäivä -merkintä liittyy tuotteen turvallisuuteen ja sitä käytetään helposti pilaantuvissa tuotteissa. Tämän merkinnän kanssa pitää siis olla tarkempi. Tässä linkki kuluttajaliiton sivuille. Niin, ja toivottavasti teillä on niin kokemusrikas mukava syksyinen lauantai, ettei tarvitse hakea extremeä chilistä. 

 

Kommentit (4)

 1. Anne P.

  Mikä siinä onkin että aina unohtaa käsitelleensä chiliä ja sitten työntää niitä sormia silmiin? 😀

 2. Vierailija

  Juu en tiedä, mutta sen verran karua touhua, että ajattelin ostaa kertakäyttöhanskoja :D.

 3. Vierailija

  Hyvä tuo ohje . Aina jää jotain aineita yli ja miettii mihin niitä laittaisi.

 4. sari kalliomäki

  Juuri näin, vielä enemmän toivoisin osaavani ihan vaan sitä, että valkkaisin aina jääkaapista ne tarvikkeet päivämäärän ja kunnon mukaan, jolloin ei jäisi mitään vanhaksi. Pikkuisen soveltaen saa kuitenkin montaa eri ruokaa tehdyksi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.