Hävikkiviikko: hävikistä herkuksi

 

Hävikkiviikkoa vietetään jo neljättä kertaa ja mikäs siinä, hyvän asian puolestahan se. Monta kertaa jää se joku kippana tai pätkä sinne jääkaappiin ja sitten tulee sillä täytettyä roskista ihan turhaan, kun sen voisi vielä hyödyntää moneenkin juttuun. Meillä tällä hetkellä murheenkryyniä tuottaa juustot, joita meinaa aina jäädä joku palanen. Samoin osa hedelmistä ei aina uppoa siihen tahtiin, mitä haluaisi. Jos etukäteen miettii, mitä kaikkea voisi eri jutuista tehdä, ei hävikkiä tule lainkaan niin paljoa. Meillä esimerkiksi pehmenneet hedelmät menee pääosin pannariin, banaanista toki välillä lettujakin tai banaanileipää. Vihannekset upotan erilaisiin keittoihin ja laatikoihin. Hillojen loput sujahtavat vispipuuroon. Juustot tulee raastettua erilaisiin laatikoihin ja kastikkeisiin tai sitten pussiin ja pakkaseen. 

 

Joskus ihme kyllä meillä saattaa jäädä joku pieni määrä jauhelihakastiketta, jota ei kuitenkaan riitä kaikille seuravaksi päiväksi. Siitä usein tehdäänkin lämpimiä voileipiä, jotka ovat tosi herkkua ja haluttua tavaraa. Pääosin niitä tehdään ruisleivän päälle. Alle kunnon voita, päälle sopivasti kastiketta sekä tomaattia ja juustoa. Paistetaan parissa sadassa hetkisen aikaa, jotta juusto sulaa. Tekeminen käy aika nopsakasti ja iltapala on valmis. Alla muutama hyvä jauhelihakastikkeen ohje arkipäiviänne ilostuttamaan.

 

 

Tomaattinen jauhelihakastike

Ainekset

1,4 kg
sika-nauta jauhelihaa
280 g
maissia
1,5 kg
tomaattimurskaa
1,5 dl
sweet chili kastiketta
4 kpl
sipulia
400 g
valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 rkl
basilikaa
1 kpl
lihaliemikuutiota
2 dl
pippurista ruokakermaa
1-2 tl
suolaa
0,5-1 tl
mustaapippuria
5 kpl
tomaattia
5 kpl
valkosipulinkynsiä silputtuna
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuoritaan ja silputaan sipulit, kuullotetaan pannulla ja lisätään kattilaan, paistetaan jauheliha ja lisätään kattilaan. Sekoitetaan joukkoon maissi, tomaattimurska, paloitellut tomaatit, sweet chili, valutetut pavut, basilika, lihaliemi, pippurikerma sekä mausteet. Annetaan kiehua hiljalleen parikymmentä minuuttia ja tarkistetaan maku. Lisätään sopivasti suolaa, mustaapippuria sekä ripaus sokeria.

Tuhti jauhelihakastike

Ainekset

1,2 kg
sika-nauta jauhelihaa
800 g
valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1,2 kg
mutti tomaattimurskaa
700 g
mutti yrttimaustettua tomaattimurskaa
3 dl
vettä
2 dl
ruokakermaa
1,5 rkl
valkosipulimurskaa
3 rkl
pizzamaustetta
3 rkl
samba oelek -tahnaa
2 tl
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Paistetaan jauheliha kypsäksi, siirretään isoon kattilaan. Lisätään joukkoon pavut, tomaattimurskat, vesi sekä mausteet ja annetaan hautua kypsäksi. Lisätään ruokakerma ja tarkistetaan maku. Lisätään tarvittaessa suolaa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *