Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Gluteenitonta leivontaa: Mantelinen mustikkapiirakka

Ihan pakko tähän nopsakasti heittää ihana gluteeniton piirakka, jota tein ex tempore -ohjeella ystävälleni. Ovat kaikki jo tainneet tottua siihen, että joutuvat koekaniineiksi milloin millekin tuotteelle ja onpa tainnut pari kertaa käydä niinkin, että ei ole ollut pilalle menneen kokeilun ansiosta oikein mitään tarjottavaa. Sori vaan kaikille, mutta ei minusta näissä hommissa ole oikein varman päälle ottajaksi ja aina pitää jotain uutta kokeilla. Tämä piirakka on joka tapauksessa ihanan makuinen sekä sopivan kostea ja mehevä. Jäähtyneen piirakan pinnan voi koristella kermavaahdolla tai marengeilla. 

Pohjassa on manteli- ja perunajauhoja, täytteessä mascarponea, lemon curd -tahnaa sekä valkosuklaata. Päälle on ripoteltu mustikoita. Pohjan taikinassa ainekset vaan sekoitetaan keskenään ja pehmeä taikina levitetään vuoan pohjalle, siihen sitten vaan täyte ja mustikat. Helppoa ja aika nopeaa. Uunissakaan piirakkaa ei tarvitse pitää kuin puolisen tuntia alatasolla, mutta kannattaa peittää piirakka paistamisen puolessa välissä, ettei se tummu liikaa.

Gluteeniton mustikkapiirakka mantelipohjalla

Ainekset

4 dl
mantelijauhoja
2 dl
perunajauhoja
1 dl
sokeria
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
ruokasoodaa
1 tl
vaniljasokeria
130 g
sulatettua voita
120 g
smetanaa
1 kpl
kananmunaa
Täyte
200 g
mascarponejuustoa
1 kpl
kananmunaa
100 g
valkosuklaata
3 rkl
sitruunatahnaa (lemon curd)
1,5 dl
mustikoita
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoitetaan jauhot, sokerit, leivinjauhe sekä sooda. Lisätään joukkoon smetana, kananmuna ja sulatettu jäähdytetty voi. Sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi ja levitetään voidellun piirakkavuoan pohjalle. Taikina on aika pehmeää, mutta hyvin jauhotetuilla käsillä levitys onnistuu helposti. Valmistetaan täyte sekoittamalla mascarponen joukkoon kananmuna sekä lemon curd ja sulatettu jäähdytetty suklaa. Lisätään hiukan sokeria jos tarvetta. Täyte levitetään/lusikoidaan piirakkapohjan päälle reunoille saakka. Täytteen päälle ripotellaan sinne tänne mustikoita ja paistetaan piirakkaa alatasolla uunissa 180 asteessa puolisen tuntia. Paistamisen keskivaiheilla peitetään piirakka foliolla, jottei se tummu liikaa. Hyvin jäähtyneen piirakan voi koristella marengeilla tai kermavaahdolla.

Kommentit (10)

  1. sari kalliomäki

    Minna ja Anne, kyllä taitaa ”ammattitauti” vaivata, mutta jos edes joskus olisi järkevä ja koittaisi vieraiden tullessa jotain varmaa, eikä mitään uutta ja ihmeellistä 😀

  2. sari kalliomäki

    Kirsi, tähän nyt ihan vahingossa sattui näin paljon näitä herkullisia aineksia 😀

  3. Maku_Satu

    Minusta on ihana kokeilla jotakin uutta, kun vieraita tulee – silloinhan on enemmän väkeä herkkuja syömässä! Ja elämässähän kuuluu ottaa riskejä 😀

  4. Teemu Manninen

    Minkä kokoiseen piirakkavuokaan taikina riittää?

  5. sari kalliomäki

    Hei Teemu, kuvassa oleva vuoka on halkaisijaltaan 29cm, siihen ainakin sopiva määrä ja hiukan pienempäänkin 🙂 .

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.