Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

3 kovaa suppilovahveroista

Nyt on taasen se aika, että heilutaan sienikorin kanssa. Sienihullu ystäväni on yleensä pitänyt huolen siitä, että meillä riittää sieniä, mutta tänä syksynä olen hiukan itsekin käynyt saalistamassa. Olen todellinen asiantuntija, sillä poimin vain suppilovahveroita ja kantarellejä, jotka tunnistan varmasti ja ne tekevät meillä myös parhaiten kauppansa. Koulussa oli luontoliikuntapäivä tällä viikolla ja meillä oli mukana sieniasiantuntija, joka teki sieninäyttelyn kaikkien tutustuttavaksi. Aika monta lajia oli esillä ja varsin mielenkiintoista katseltavaa. Ehkä sieltä muistui myös muutama laji mieleen, lapsena kun olen tehnyt monen monta sienireissua mummun kanssa.

Tässä teille muutama suppilovahveroresepti, jos on ongelmana mitä voisi sienistä tehdä. Kaikki nämä ovat meidän perheen suosikkeja ja testattu moneen kertaan. Sieniä voi toki laittaa runsaamminkin kuin mitä ohjeessa lukee, mutta meillä yritetään säilyttää sellainen kauhun tasapaino, että ei niin sienien ystävätkin saavat ruokansa syödyksi. Liika kun on välillä liikaa.

Suppilovahveroinen pizza

Ainekset

2,5 dl
kylmää vettä
1 rkl
valkosipulista oliiviöljyä
0,25 kpl
hiivaa
7 dl
durum vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
Täyte:
70 g
tomaattipyreetä
80 g
smetanaa
60 g
savuporotuorejuustoa
10 kpl
parmankinkkua (siivuja)
1-2 kpl
punasipulia
0,5 l
suppilovahveroita
200 g
mozzarellajuustoraastetta
0.25 tl
suolaa
0,25 tl
mustaapippuria
0,5 dl
timjamia (tuoretta)
Muut ainesosat
Päälle tomaattia ja juustoraastetta.

Tee näin:

Valmistetaan pizzataikina. Sekoitetaan kylmään veteen hiiva, suola sekä öljy. Lisätään vehnäjauhot pienissä erissä hyvin sekoittaen. Laitetaan taikinapallo peitettynä jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Taikinan voi tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Kaulitaan taikinasta kaksi isoa pizzapohjaa. Jos haluat ohuen pohjan, kannattaa pohja kaulita todella ohueksi. Pohjasta tulee myös tosi hyvä pannupizzamainen pohja, jos sen jäättää aavistuksen paksummaksi, nousee tosi hyvin. Paistetaan suppilovahverot pannulla niin, että kosteus haihtuu ja silputaan sipulit.  Levitetään pizzapohjille tomaattipyree ja seuraavaksi keskenään sekoitetut smetana sekä savuporotuorejuusto. Levitetään pohjille pilkottu parmankinkku, suppilovahverot, silputut punasipulit. Ripotellaan päälle pikkuriikkisen suolaa, mustaapippuria ja tuorettta timjamia. Peitetään koko komeus mozzarellajuustoraasteella. Paistetaan 220 asteessa kypsäksi. 

Suppilovahverolihapullat

Ainekset

300-400 g
tuoreita suppilovahveroita
800 g
sika-nauta jauhelihaa
2 kpl
kananmunaa
2 kpl
sipulia
2 tl
suolaa
120 g
smetanaa
0,5 tl
mustaapippuria
1,5 dl
korppujauhoja
1 rkl
basilikaa
Muut ainesosat
Päälle tomaattia ja juustoraastetta.

Tee näin:

Siistitään ja leikataan sienet pienemmiksi paloiksi, paistetaan kuivalla pannulla niin, että suurin neste haihtuu. Sekoitetaan kulhossa jauheliha, silputut sipulit, kananmunat, korppujauhot, smetana, mausteet ja lopuksi sienet. Pyöritellään lihapulliksi ja paistetaan 200 asteessa puolisen tuntia. 

Suppilovahverolasagne

Ainekset

1 l
suppilovahveroita
Jauhelihakastike
400 g
sika-nauta jauhelihaa
2 kpl
sipulia
400 g
chilitomaattimurskaa
2 tl
provencen yrttisekoitusta
2 tl
suolaa
1 tl
sokeria
2 kpl
pieni valkosipulin kynsi hienonnettuna
Valkokastike
50 g
voita
1 dl
vehnäjauhoja
1 l
maitoa
100 g
juustoraastetta
2 tl
suolaa
0,5 tl
mustaapippuria
16 kpl
lasagnelevyjä
Muut ainesosat
Päälle tomaattia ja juustoraastetta.

Tee näin:

Tee kastikkeet lasagnea varten. Jauhelihakastike: Silppua sipulit ja paista pannulla hetken aikaa, lisää jauheliha ja paista kypsähköksi, lisää tomaattimurska sekä mausteet, tarkista suola. Valkokastike: Laita voi kuumalle pannulle, pyörittele hetki ja lisää jauhot, ruskista, lisää maito pienissä erissä koko ajan sekoittaen ja lopuksi mausteet, tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Putsaa suppilovahverot ja paista niitä kuivassa pannussa niin että suurin neste poistuu. Lado isoon vuokaan vuorotellen molempia kastikkeita, lasagnelevyjä sekä sieniä niin, että aloitat ja lopetat jauhelihakastikkeella. Ripottele päälle juustoraastetta ja tomaattia. Paista 200 asteessa uunin alatasolla kypsäksi 30-40 minuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.