Tyrniä ja tyrskyjä
Tyrniä ja tyrskyjä

Kun syksy hiipii lautaselle – kanaa tomaattikastikkeessa

Tämä herkullinen tomaattikastikkeessa haudutettu kana sopii mainiosti edellisen postauksen risoton kanssa. Tomaattikastiketta varten paistetaan pannulla sipulia, valkosipulia sekä pekonia ja parasta näiden kanssa on Mutti kirsikkatomaatit sekä valkoviini. Mausteiksi laitetaan vasikanfondia, oreganoa ja tuoretta rosmariinia. Kanankoiville paistetaan ensin kullanruskea paistopinta, jonka jälkeen ne hautuvat tomaattiliemessä kypsiksi. Kanat saavat vielä pienen kuorrutuksen parmesaanista ja sitten vaan nautiskelemaan. Herkullisen maun lisäksi tämä ruoka on myös kaunista katseltavaa.

Valmiiksi marinoidut kanat eivät ole kuuluneet ruokavaliooni enää moneen vuoteen ja siksi yritän aina miettiä reseptejä, joissa kana maustetaan itse. Tuoreilla yrteillä saa maut ihan uuteen ulottuvuuteen teollisten seoksien sijaan. Mainion kuorrutteen saa myös hieromalla kanan pintaan sweet chili kastiketta ja ripottelemalla päälle currya ja paprikaa. Nopeat arkiruokareseptit ovat syksyn tullen taas in ja vaihtelua keittiöön kaivataan aina silloin tällöin. Tässä muutama vanha hyvä kanaresepti: pekoninen kanakastike on mainio arkiruoka samoin eksoottinen kanakeitto, sweet and sour kana on happaman ystävän gourmeeta. Jollain tavalla hassua, miten me pohjoisen kansa elämme niin täysillä vuodenaikojen mukaan. Heti kun illat alkavat pimetä ja tulee kylmempiä kelejä, iskee uskomaton keittovillitys. Kesällä kun ei voisi kuvitellakaan paitsi ehkä kylmää gazpachoa. Nytkin on keittiössä odottamassa vajaa kymmenkunta uutta vihanneskeittoreseptiä, odottakaas vaan. Mitä pidemmälle syksyä mennään sitä enemmän se taas näkyy ruokapöydässä, tulee pitkään haudutettua ja rakkaudella väsättyä kera tuhtien jälkiruokien. Myös ruokapöydässä vietetty aika pitenee ihan silmin nähden ja pimeimpään aikaan tuntuu siltä, että varsinkin viikonloppuisin liukuma brunssista illalliseen on varsin lyhyt, kun edellinen päättyy, niin seuraava jo melkein alkaa. Suorastaan odotan tätä vaihetta.

Kanaa tomaattikastikkeessa

Ainekset

2 kpl
sipulia
2 kpl
valkosipulin kynsiä
150 g
pekonia
3 dl
valkoviiniä
500 g
Mutti kirsikkatomaatteja
2 rkl
vasikanfondia
3 tl
oreganoa
1,5 rkl
tuoretta rosmariinia
2 dl
marinoituja oliiveja
900 g
kanankoipia (maustamattomia)
50 g
parmesaaniraastetta
0,5-1 tl
suolaa
0,5 tl
mustaapippuria

Tee näin:

Silppua sipuli, kuutioi pekoni, paista molemmat korkeareunaisella pannulla. Lisää viini ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Lisää tomaatit sekä fondi ja mausteet, anna hautua. Paista kanojen pinnat toisella pannulla kullanruskeisksi ja asettele kanat tomaattikastikkeeseen paistopuoli ylöspäin. Pyörittele paistopannulla pari lusikallista vettä ja kaada liemi vielä kanojen päälle. Ripottele kanojen päälle parmesaaniraaste. Anna hautua kypsäksi vajaa puolisen tuntia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hiukan suolaa ja mustaapippuria. Lisää lopuksi maustetut oliivit.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.