Blogit
Teini talossa

Wilma lähestyi

Mä oon aina inhonnut Wilmaa ja pitänyt sitä perkeleen keksintönä, kun mun mielestä oon jo kouluni käynyt ja lapset saa hoitaa itte omat asiansa. Mutta kai tässä nyt sit täytyy harkita vielä uudestaan, kun ovat näköjään uudistaneet sisältöä, kuten kuvasta näkyy. Miten me tultiin toimeen ennen roskapostia? 

PS. Vakavasti puhuen: On Wilmasta joskus jotain hyötyäkin. On mukavaa, että on yhteys kouluun. Ja olisiko peräti niin, että Wilma olisi kehittynyt vuosien aikana – itse olen seurannut sitä sivusilmällä viitisentoista vuotta. Jotenkin muistelen, että aikoinaan se oli vaativampi: koko ajan oli kaiken maailman kissanristiäisilmoituksia joihin piti  reagoida.

Kieltämättä se tuntui myös Stasi-tyyppiseltä: että jokaisesta lapsen liikkeestä raportoitiin kotiin. Sellainen on omiaan heikentämään lapsen mahdollisuuksia ikinä kasvaa vastuulliseksi aikuiseksi. Ei vanhempien tarvitse tietää kaikkea mitä lapsi tekee eivätkä vanhemmat ole vastuussa kaikesta mitä lapsi tekee, vaan lapsi on – ikänsä mukaan tietenkin.

On tärkeää että lapsi joutuu itse ottamaan vastuun ja hoitamaan hölmöilynsä, jos moisia on (ja myös menestyksensä ja pärjäämisensä). Toki todelliset ongelmat sitten erikseen mutta tarkoitan siis sellaisia päivittäismurheita joita nyt kaikilla on. Opettaja ojentaa jos ojennusta kaivataan. Jos murheet ovat jatkuvia, niistä pitää puhua kotona, mutta muuten koulu on koululaisten maailma eikä vanhempien.

Wilma voi varmasti olla myös opettajien näkökulmasta kauhea, jos vanhemmat alkavat tulla ovista ja ikkunoista kertomaan miten lapsia pitää opettaa ja miten meidän mussukkaa tulee kohdella, koska hänellä on toi matematiikka-allergia, mistä syystä hän ei voi olla samassa luokassa miinuslaskujen kanssa. Tulee vielä herranjumala negatiiviseksi koko lapsi.

Mutta kuten sanottu minusta tuntuu että Wilma on pikkuhiljaa muotoutunut suhteellisen järkeväksi välineeksi koulun ja kodin välillä. Sellaiseksi että sitä käytetään kun on jotain mielekästä informoitavaa, ei muuten.

Tai sitten se johtuu siitä, että meillä on enää yksi wilmalainen ja hänkin yläkoulussa, niin että tilanne on muuttunut ainoastaan meidän perheen näkökulmasta.

Kommentit (15)

 1. Sari

  Kiitos tästä postauksesta. Jaan tuntemukset kanssasi! Lasten oma vastuu kunniaan, samoin opettajan vastuu selvitellä ongelmatilanteet, jos on kyse yksittäistapauksista.

 2. Erkkamaikka

  Korjataanpa joitakin virheoletuksia kommentoijien kommenteissa, vaikka ymmärrän että vanhemmille lastensa tilanteet tunteita nostattaakin.
  Ensinnäkin oppilaan koulun käyminen on huoltajien vastuulla perusopetuslain mukaan. Pommiin nukkumisen ja tilanteet joissa ”koira söi läksyt” ovat huoltajien vastuulla. Lisäksi vanhemmilla on kasvatusvastuu. Jos koulussa törttöillään, oletetaan että käyttäytymisssääntöjä on opetettu tai tulisi opettaa myös kotona. Wilma-merkinnät ovat myös tilastointiväline erilaisista koulun tilanteista, poissaoloista, eritysopetukseen osallistumisesta jne. Kun oppilaasta herää huoli, katsotaan ensin Wilmasta poissaolot ja muut merkinnät niin hyvässä kuin pahassa. Wilman kautta saa myös kiitosta ja kehuja. Veikkaanpa, että se oppilas jolle yleensä laitetaan muistutuksia ja häiriömerkintöjä saa niitä heti, kun parempi päivä kohdalle sattuu.

 3. Nimetön

  Eih! Pitikö sun Erkkamaikka nyt tännekin löytää?

 4. Nimetön

  😀 😀 päivän naurut, kiitos erkkamaikka!!!
  Ps. Luulisi kasvatusalan ammattilaisilakin jonkunlaisen kasvatusvastuun olevan. Edes koulupäivän aikana.Ettei tarvitsisi ihan jokaista pikkumurhetta raportoida kotiin kasvatettavaksi.

 5. Murhe

  Kyllä se nyt on niin,että jokaisesta kynästä,Kemistä,monisteesta ja vihkosta itketään wilmassa.ja varsinkin jos ei ole kympin oppilas.että kyllä jonkinlainen hulluus opettajilla on tämän kanssa.viime keväänä jouduttiin oleen yhteydessä rehtoriin ja koulutoimeen monta kertaa,että saatiin ajatukset ilmaistua.turhia merkintöjä ropisi tasasesti kaikille hiukan vilkkaimmille pojille.ihan turhaa touhua.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *