Blogit
Teini talossa

Vanhoissa vara parempi

Katsoittekos eilen pääuutislähetyksestä hauskan pätkän? Nimittäin sen, jossa kerrottiin, kuinka Itä-Suomessa on sähköt poikki herra ties kuinka monelta ihmiseltä ja sitten oli lähetetty kodinhoitajia pelastamaan vanhuksia jäätymiseltä ja nälänhädältä.

Vaan kuinkas kävikään?

Kellään ei ollut mitään hätää. Ensimmäinen ukko kertoi, ettei ole koko talvena lämmittänyt sähköllä, kun puita riittää. Toisella sama juttu. Kun hoitaja sitten kysyi, että mitenkäs veden kanssa, niin ukko vastasi, ettei hänelle mitään vettä tule, vaan hän hakee sen porakaivosta ämpärillä. Sähkökatkos toki aiheuttaa sen, ettei porakaivo toimi, mutta ainahan sitä voi kuulemma sulattaa lunta (ei olisi tullut mieleenkään nuoremmalle polvelle).

Kolmas sanoi, ettei ruuankaan kanssa ole ongelmaa, kun leivinuuniin voi laittaa lihan kypsymään.

Että repikää siitä, nuorempi ja toistaitoisempi sukupolvi!
 

Kommentit (5)

 1. Muori

  Näinpä. Sama juttu on lumenkin kanssa. Eivät vanhat veteraanit lumisenakaan talvena itke ja inise – he vaan lapioivat – koska ovat nähneet lumisia talvia ennenkin ja tietävät sen kesäksi sulavan. Sitä paitsi puulämmitteisessä leivinuunissa saa haudutettua makoisammat eväät kuin konsanaan sähköllä kokkaillen. Vanha kansa osoitti muuten viisautensa jo parikymmentä vuotta takaperin, kun monesta haja-asutusalueen töllistä purettiin vanhat kunnon pönttöuunit – lämmön lähteenä pistämättömät pelit. Moni on purkamistaan jälkikäteen katunut ja rakennuttanut kalliilla rahalla tilalle uusia, jotka ovat osoittautuneet kalpeiksi kopioiksi alkuperäisistä mestaritöistä.

 2. siukku

  Kyllä tosiaan huvitti kovasti katsella, kun senioreiden koteihin kolkuteltiin ja kyseltiin pärjäämistä. Hyvinhän heillä näytti pyyhkivän… entäs jos tosiaan olisi kohderyhmäksi otettu heitä nuoremmat. Valitusta olisi varmaan riittänyt, aivan kuten niillä eteläsuomalaisilla, jotka ovat pulassa kaupungissa lumeen hautautuvien autojensa kanssa : )

 3. -tee-

  Kesähelteillä tapasin mökkitiella pariskunnan, aivan nääntyneen sellaisen. Olivat lähteneet kiertämään järveä kävellen ja pullovesi oli loppunut. Aaltojen lyödessä iloisesti rantakiviin pahoinvoivat retkeilijät kyselivät että mistä saisi vettä..

 4. E-Savosta minäkin

  Juu, ihan ihmettelin, miten uutinen olikin rajattu vain näihin ”ei mittään hättää” ihmisiin. Ihan oikein näyttää ja kertoa, ettei heti tarvi hätääntyä, mutta kun itse asun kerrostalossa, voin vain kuvitella, että mitä elo olisi ilman sähköä. Lumi ulkona on aika likaista kaupunki ”valkoa” ja leivinuuniakaan ei ole tai takkaa…

 5. Muori

  Totta – kyllä kerrostalossa kylmä ja nälkä tulee sähkökatkolla maatiaismökkiä nopeammin. Kauempana taajamasta asuvan ihmisen arjessa semmoinenkin asia kuin pelastuslaitoksen suosittelema ns. kotivara on järkeen käyvä juttu – toisin kuin mm. erään savolaisen lehden urbaanille päätoimittajalle. Ei tarvita sähkökatkoakaan. Perheessämme ovat joskus molemmat vanhemmat kaatuneet flunssaan yhtä aikaa ja kaappien kotivaralla ruokittiin kaikki kuusi nälkäistä tenavaa ilman että tarvitsi paahtaa matkojen päähän etsimään kauraryynejä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *