Blogit
Teini talossa

Uudelleensyntymisiä

Hesarin Kuukausiliitteessä oli hauska pieni juttu, jossa oli tehty uudelleensyntymiskone. Se on myös lehden nettisivuilla ja kuka tahansa voi käydä sitä kokeilemassa. Idea oli, että koska on lottovoitto syntyä Suomeen, niin kuinka kävisi uusinta-arvonnassa?

Uudelleensyntymiskoneessa maailma on jaettu tuhanteen palaan, joissa kaikissa asuu yhtä paljon ihmisiä. Voitte arvata, että niitä paloja on eniten Aasiassa ja Afrikassa. Todennäköisyys sille, että syntyisi rikkaaseen ja tasa-arvoiseen Suomeen tai edes länsimaihin, on pieni.

Minäpä kokeilin. Ja kuinkas sitten kävikään?

Olin jälleen onnekas ja synnyin Yhdysvaltoihin, Illinoisiin. Se sijaitsee Yhdysvaltain pohjoisosassa ja sen tunnetuin kaupunki on Chicago.
Silti, maailma on sillä lailla puolessa vuosisadassa muuttunut, että laskin arvontatuloksen kuitenkin parhaimmillaankin hyväksi torjuntavoitoksi. En minä Suomea, tai laajemmin Pohjois-Eurooppaa, vaihtaisi mihinkään. Ei missään ole näin hyvin.

Ja mistä tämä hyvinvointi johtuu – Yhdysvallathan nimenomaan markkinoi itseään loputtomien mahdollisuuksien maana? Mutta kun se ei sitä ole: siellä kun syntyy väärään perheeseen väärän osavaltion väärässä kaupungissa, niin voi olla varma, ettei sieltä asuntovaunusta nouse ikinä kovin korkealle.

Suomessakin voi syntyä hankaliin lähtökohtiin ja jopa niin hankaliin, että tulevaisuus ei ole häävi. Mutta meillä on sentään koulutus, joka on kaikille tasavertainen tai joka ei ainakaan ole kiinni lompakon paksuudesta. Siinä on se suurin ero ja siitä pitää pitää kiinni. Yritteliäisyydessä voisi kyllä ottaa vähän mallia sieltä Yhdysvalloista.

Uudelleensyntymiskone on sikälikin mainio keksintö, että se konkretisoi hyvän yhteiskunnan problematiikan, jonka filosofi nimeltä John Rawls parhaiten on ratkaissut. Hän ehdotti, että paras yhteiskunta syntyy sellaisen ajatusleikin tuloksena, että ensin mietitään, millainen yhteiskunta tehdään ja sen jälkeen arvotaan, kuka pääsee tai joutuu mihinkin asemaan siinä yhteiskunnassa. Ennen arvontaa jokaisella on melkoinen intressi huolehtia kaikkein vähäosaisimmista, koska voi olla yksi heistä. Vastaavasti heillä on  myös intressi antaa menestyvien menestyä.

Maapallon mittakaavassa sellaista hyvän yhteiskunnan rakentamisleikkiä  ei todellakaan ole tehty. Siksi kukaan täysijärkinen suomalainen ei osallistuisi uudelleensyntymiskoneen arvontaan, jos sen tulokset olisivat pysyviä.

Käykääpä kokeilemassa noin niin kuin leikisti!
 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *