Blogit
Teini talossa

Tulta!

Talven kylmin yö oli ja meni ja aamulla herätessään kylmän myös aisti. Nykyään talo pitää jo kohtuullisesti lämpöä, mutta kyllä sen silti tuntee, jos ulkona on miinus 27 astetta. Toki jos oikein ollaan realisteja, niin ei kai se mikään ihmekään ole.
Lämpimänä tässä on kuitenkin pysynyt, kun on aamun ensin sytyttänyt ja sitten ylläpitänyt tulta ja käynyt jo hakemassa polttopuutäydennyksiäkin. Meillä on neljä tulipesää ja kun niitä kaikkia lämmittää se käy melkein työstä.

Tosin minä pidän siitä työstä. Tulta on kiva katsoa ja tulen sekä takkakivien lämpö on jotenkin poikkeuksellisen rauhoittavaa lämpöä. Siinä on sellaista ”minä poikapa se hallitsenkin luontoa” –tyyppistä fiilistä, toisin kuin esimerkiksi ilmalämpöpumpuissa, joissa on enempi sellaista ”luonto se hyydytti tuonkin paskan tuosta pörisemästä” –tyyppistä fiilistä.

Myöskään sähkölämmityksessä ei ole oman elämän hallinnan tuntua lainkaan samalla lailla.

*

Ensi kesänä saamme vihdoin keittiöön normihellan lisäksi myös puuhellan, minkä jälkeen sanon kokonaan sopimukseni irti järjestäytyneen induktioliesiyhteiskunnan kanssa, ryhdyn käyttämään päreitä valaistukseen, pukeudun tuohivirsuihin ja syön puulusikalla itse kasvattamani puuron lautaselta.

Kesää odotellessa on vielä selvitettävä, miten puuroa kasvatetaan.
 

Kommentit (2)

  1. Muori

    Niin sitä pitää! Kerro minullekin vinkki siitä miten puuro kasvaa – jos tai kun sen keksit… Tarvitseeko viedä kattila alle ja kapustalla kaapia vai kasvaneeko suoraan kippoon… Ja häh-häh-hää meillä Savossa ei ollut pakkasta kun vaivaiset -10 astetta. Ja hyvä niin, koskapa yöllä oli useamman tunnin sähkökatko. Lämmityshän meillä toimii pääosin halkokeskuslämmityksellä, mutta kun sen kierto ei pelaa sähkökatkon aikana… Tosin on meillä uunejakin ja toisaalta silloin meillä toimii luomulämmittimenä myös koira, joka jostain käsittämättömästä syystä joko pelkää itse öisiä sähkökatkoja/pimeää tai haluaa suojella niiltä emäntäänsä. Oli miten oli, kun sähkö katkeaa – koira pakkautuu iholle kiinni, eikä poistu ennen kuin tilanne on ohi. Ehkä siitä ei kovin askeettisiin oloihin eräkoiraksi olisi…

  2. Roope Lipasti

    Tässä tutkimusteni tulokset:

    Puuro kasvaa kattiloissa (sisätiloissa) sekä syksyllä ja keväällä teiden varsilla sekä pihoilla – tai silloin ainakin puuroa näyttäisi olevan polviin saakka mikäli on ensin tullut lunta ja sitten vähän lämpimämmät kelit. Puuroa syntyy myös puheen sivutuotteena, muta sitten on ensin täytynyt juoda kaljaa tms. alkoholituotetta.
    Tutkimustuloksia saa lainata. Ei oo pakko.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *