Teini talossa
Teini talossa

Teiniäänestäjät uurnilla

Luittekos lehdestä, että Vihreät haluaisi äänioikeuden viisitoistavuotiaille? Pah! Mitä siitäkin tulisi? Kirkkoveneitä piirtelisivät ja Aku Ankkaa äänestäisivät!

Eiku se olikin tilanne nykyään.

*

Itse asiassa sehän on aivan mahtava idea! Viisitoistavuotiaat olisivat parempia äänestäjiä kuin aikuiset, sillä he ovat paljon kriittisempiä. He eivät luota kehenkään yli 20-vuotiaaseen, mikä onkin ihan järkevä lähestymistapa, koska aivot alkavat hapertua kutakuinkin sillä sekunnilla kun tulee täysi-ikäiseksi.

Mikäli viisitoistavuotiaat saisivat äänestää, se tarkoittaisi, että poliitikkojen pitäisi skarpata oikein toden teolla. Toisaalta myös uusille puolueille aukeaisi markkinarako. Esimerkiksi ”Mitä välii” -puolue voisi hyvinkin menestyä. Niin kuin myös sen sisarpuolue ”Ei oo motii”.

*

Se on ainakin selvää, että nykyisenkaltaiset tyhjät vaalilupaukset eivät menestyisi.

SDP:hän kunnostautui juuri lupaamalla, että pienimmät eläkkeet nousevat roimasti, mikä maksaisi miljardeja eikä sitä lupausta tulla pitämään. Kokoomus ja Keskusta lupasivat aikanaan, että sote vähentää terveydenhuoltomenoja, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa, päinvastoin, miljardeja menee. Vihreät lupailevat kansalaispalkkaa, mikä voisi toimia jos muut tuet lopetettaisiin mutta koska niitä ei kuitenkaan lopeteta, niin miljardeja menee. Vasemmistoliitto lupaa yleensä mitä sylki suuhun tuo ja toisinaan se on kallista ja toisinaan pelkästään järjetöntä.

Jos äänestäjissä kuitenkin olisi yhä suurempi määrä ihmisiä, joita mikään noista asioista ei koske, puolueiden olisi laitettava uusiksi agendansa.

Tein pienen gallupin paikallisten viisitoistavuotiaiden keskuudessa ja sain selville monia kipupisteitä, joihin poliitikkojen kannattaisi tarttua, mikäli äänioikeusikärajaa saadaan laskettua:

*

Makkonen: Kaikille pitäisi saada pakolliset kotiintuloajat. Esim. klo 04 olis hyvä.

Janttu: ”Must olis tärkeetä et kouluissa panostettais vegaaniruokaan. Et ois vaik kalapuikkoja sen sijaan että olis niinku oikee kala.”

Purtsi: ”Vittu hei varmaan mul on aikaa jotain niinku äänestää.”

Janniina: ”Eduskuntaan pitäisi saada tuoreita kasvoja. Itse ajattelin äänestää tota Ilkka Kanervaa, koska mun äiti tuntee sen ja se on lähettänyt äidille tekstareitakin.”

Micce: ”Kansalaispalkkaan pitäisi tod siirtyä ja sitä pitäisi maksaa 15-vuotiaasta eteenpäin aina karkkipäivisin.”

Lori-Stella: ”Koulujen uudet digitaaliset oppimisympäristöt ovat perseestä. Tarvitsemme sellaisia oppimisympäristöjä, joissa pystyy kuuntelemaan rauhassa kun opettaja opettaa.”

Lucas: ”Mä äänestän Marvellin puolesta, koska DC on jotenkin niin… emmätiä.”

Nea: ”Mä en niinku tajuu ku sanotaan että ’äänestää jaloillaan’. Miten voi muka äänestää jaloillaan? Niinku et sehän on hirveen korkeellakin siellä kopissa se missä kirjoitetaan. Aika akrobaatti saa olla.”

Tsigge: ”Yks tubettaja kerto, että se oli kuullu joltain tyypiltä, jolla on landella jotain serkkuja, et maataloustukiin menee hirveesti rahaa. Siis mitä järkee on kasvattaa siinä tapauksessa jotain niinku viljaa? Kaupassahan kumminkin on leipää vaikka kuinka paljon. Eix vois vaan hakee sieltä?”

Elias: ”Ai oliks se äänestys tänään? Mä unohdin ne paperit ja henkkarit ja kaiken muunkin kotiin ja sit lähin vielä väärään suuntaan aamulla. Haittaaxe?”

*

Tjaa… Itse asiassa ei siinä taitaisi paljon eroa olla nykyiseen niin että lasketaan ikärajaa vain!

Kommentit (1)

  1. Sanna

    Reps, nää sun jutut on mahtavia! Luin näitä yhtenä päivänä ruuhkabussissa ja jouduin pinnistelmään tosissani etten nauranut ääneen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *