Blogit
Teini talossa

Talo(us)masennusta

Kannattaisiko ryhtyä kasvattamaan viiksiä, opetella tanssimaan zorbasta ja laittaa päähän hassu hattu? Meinaan kun maailmalla tuntuu olevan sellainen trendi, että melkein kaikki maat haluavat olla kuin Kreikka: ainakin Portugali, Espanja, Irlanti, Italia, Yhdysvallat ja Suomi.
Vaan ihmekö tuo, kun Kreikka sentään on sivistyksen kehto, keksinyt demokratian ja torin ja olumppppialaiset ja rauniot ja pylväät ja tieteen ja sosiologian ja ouzon.
Kuitenkin, jos olen ymmärtänyt oikein, Kreikka on kuin Martti Syrjän päähenkilö laulussa Kun olet poissa, jossa päähenkilö ei selviä veloistaan, kun on elänyt tolloillen.
Varsinainen huolenaihe on kuitenkin se, että Suomi on ihan samalla tiellä, vaikkei olekaan edennyt yhtä pitkälle kuin Kreikka, mikä johtuu vain siitä, että kreikkalaiset ovat etevämpiä, onhan maa sivistyksen kehto, keksinyt demokratian jne.
Kaikki länsimaat elävät velaksi, minkä lisäksi (lähes) kaikki länsimaalaiset elävät velaksi. Käsi ylös, kellä ei ole tolkuttomasti lainaa. Anyone?
Kun tähän vielä lisätään se, että maailman reaalitalous on 30 kertaa pienempi kuin sen virtuaalitalous – siis pörssien, johdannaisten, keinottelun ja muun sen sellaisen muodostama talous – niin väkisin tässä alkaa huolestua. Entä jos joku joskus kysyy sen pikku kysymyksen, että onkohan tämä hommeli ihan kestävällä pohjalla?
Mikä siis kelvoksi? kuten kuopus asian ilmaisi.
*

No, ihan ensin kaikkien pitäisi mennä töihin ja ellei muuta keksi, niin voi tulla leikkaamaan meidän nurmikon, kun itse en jaksa…
Toiseksi pitäisi katsoa, mitkä asiat ovat täysin välttämättömiä yhteiskunnalle ja huolehtia vain niistä. En esimerkiksi alkuunkaan käsitä, miksi saan verovähennyksen omistusasuntoni lainankoroista. Vastaavia kummallisuuksia on yhteiskunnassa vaikka kuinka paljon.
Kolmanneksi, kun kaikki on ensin saatu töihin, pitää huolehtia siitä, että edes suurin osa heistä on tuottavissa töissä, eikä esimerkiksi sellaisissa kuin minä. Siis töissä, joissa tehdään tavaroita (vaikka henkisiäkin, ei sillä) ja myydään niitä jollekulle, mielellään kiinalaisille. Voin vakuuttaa, että ”luova talous” ei ole ratkaisu Suomen ongelmiin, sen sijaan ämpärien ja vastaavien myyminen on – Angry Birds on hieno juttu, mutta työllistää noin kaksi ihmistä.
Neljänneksi, oman sukupolveni eläkeikä nostetaan 70 ikävuoteen, te vanhemmat voitte jäädä jo 65-vuotiaana.
Viidenneksi… no jaa, ei ehdi keksiä, kun täytyy lähteä rakentamaan taloa; aikaa on rapiat kuukausi ja hanke on kovin keskeneräinen. Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä ennen kuin alavilla mailla alkaa olla hallanvaara. Silloin alkaa tulla sisälle kylmä, elleivät seinät ja katto ole paikallaan ja ikkunat eristetty.

Saas nährä onko talonrakennusprojektini Kreikan tiellä ja päätyy surkeaan mahalaskuun…

 

PS. Ai mistä tämä vuodatus nyt tuli? No kun olen tarkkaillut jo pitkään ruokakauppoja arkiaamupäivisin ja huomannut, että ne ovat jatkuvasti täynnä. Se herättää kysymyksen, mikseivät ne ihmiset ole töissä? Tekevätkö kaikki nykyään etänä tai yötöitä? Vai olisiko niin, että yhä useammat eivät ole työssä – eikä tämä siis ole mikään kesälomakuukausien huomio.

 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *