Blogit
Teini talossa

Syntymäpäivä

Sekä minulla että Nelson Mandelalla on tänään synttärit. Sama päivä ei ole sattumaa, sillä meillä on ollut hyvin samanlainen elämä.
Mandela syntyi eteläafrikkalaiseen savimajaan 1918, itse taas kävin syntymässä Helsingissä ja sielläkin oli vuonna 1970 ankeaa etenkin tällaiselle perusturkulaiselle, joka ei osannut paikallista murretta. Onneksi jo kahden viikon jälkeen muutimme takaisin Turkuun.
Mandelan perhekin muutti, sillä se oli menettänyt koko omaisuutensa niskoiteltuaan tuomarille. Minä taas niskoittelin kätilöille ja muulle hoitohenkilökunnalla ja paruin.
Kuudentoista vanhana Mandela ympärileikattiin ja hän meni sisäoppilaitokseen. Itse taas sain kerran puukosta haavan sormeeni ja siitä lähti pala nahkaa. Loukinaisten ala-aste oli hyvin lähellä sisäoppilaitosta, sillä siellä oli kerran viikossa yksi kuuden tunnin päivä.
Mandelaa ja muita mustia sorrettiin koko ajan, eikä meillä turkulaisillakaan helppoa ollut, pilkkaa saimme kuulla tamperelaisten ja helsinkiläisten suusta. 1944 Mandela sorrosta suivaantuneena liittyi ANC:hen. Itsekin aktivoiduin ja liityin Hassisen Koneen fan-clubiiin.
Vuonna 1956 Mandela joutui ensimmäisen kerran vankilaan. Itse muistan elävästi, kuinka kerran jäin lukkojen taakse pienenä, kun en osannut avata vessan ovea.
Seuraavana vuosikymmenenä ANC aktivoitui ja ryhtyi käyttämään kovia otteita. Itsekin muistan kurmuuttaneeni pikkuveljiä niin kuin vain ilkeä isoveli voi.
Vuosina 1964-1982 Mandela istui Robben Islandilla vankilassa. Melkein yhtä kauhealta kuulostaa kuin oma tuomioni yliopistolla, jossa jouduin istumaan kantasuomen luennoilla.
Mandela istui vielä muutaman vuoden, kunnes 1989 hänet vapautettiin, voittajana, niin kai voi sanoa. Itsekin olen useasti voittanut pieniä summia lotossa.
1994 Mandelasta tehtiin presidentti ja se tuntui varmaan vähän samalta kuin minusta, kun olin ainejärjestömme puheenjohtajana ja käytössäni oli lähes äärettömästi valtaa.
Oikeastaan meidän kahden elämä eroaa vain kahdella pienellä tavalla: Mandela sai rauhanpalkinnon vuonna 1993, kun taas minulta jäi hymypoikapatsaskin saamatta.

Ja sitten on vielä se pikkujuttu, että oikeasti Mandela on syntynyt 18.7. ja minä 19.7.; hän on siis hiukan vanhempi.
 

Kommentit (1)

  1. Saara

    Onnea ja vuosia monia seka sinulle etta suuresti ihailemalleni Mandelalle. Voi olla, ettei syntymapaivanne ollut ihan sama paiva, juhlit kuitenkin syntymapaivaasi samana paivana kuin allekirjoittanut kreikkalainen lukijasi juhlii nimipaivaansa !!!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *