Blogit
Teini talossa

Sydämen asioita

Kaveri lähti jonnekin Qatar-tyyppiseen paikkaan kongressiin ja pohdiskelimme mitä pitää kulttuurista ottaa huomioon: pukeutuminen oli yksi, sortsit ovat out of the question. Pikantti yksityiskohta oli se, että naisia ei saa kätellä. Sen sijaan heitä tervehditään nostamalla oikea käsi hetkeksi sydämen päälle.

Naurettavaa tietenkin tuo, että naisia ei saa kätellä, mutta sinänsä sydäntervehdys tuntui aika kauniilta eleeltä. Itse asiassa sellaiselta, jonka voisi ottaa käyttöön ihan yleisestikin. Kättely kun on kumminkin melkein varmin tapa saada toisen tartuntataudit.

Tämä kävi mielessä taas eilen, kun olin parilla juttukeikalla ja niillä tapasin useammankin ihmisen, jotka sitten kättelin aluksi ja lopuksi. Siinä siirtyi norovirusta melko sutjakkaan tahtiin huoneesta toiseen.

Eikö olisi ollut hienompaa, jos olisimme nyökänneet toisillemme ja koskettaneet sydäntämme? Tosin yksi haastateltavissa oli lakimies, joten hänellä ei tietenkään ole sydäntä, mutta hän olisi voinut koskettaa paremman puutteessa vaikka lompakkoaan.

*

Kävin aikanaan haastattelemassa näistä asioista Turussa professori Pentti Huovista, joka on paitsi mainio haastateltava, myös mies joka tietää bakteereista enemmän kuin niiden äidit. Hän on vuosia ollut sitä mieltä, että kättely pitäisi ehdottomasti kieltää ja kun kuunteli häntä hetken, ymmärsi kyllä miksi.

Silloin toisaalta opin myös sen, että bakteerit ja muut pöpöt elävät nimenomaan käsissä, koska kädet ovat lämpimät ja usein kosteat. Sen sijaan ovenkahvoissa ja muissa bakteerit eivät kauan selviä. Eli niitä ei tarvitse pelätä, mikä on hienoa.

Vaikka Huovinen kieltäisikin kernaasti kättelyn, en usko että se häviää kovin äkkiä. Yksi asia nimittäin puhuu kättelyn puolesta: kosketus. Ihminen on sosiaalinen eläin ja kosketus kuuluu siihen olennaisena osana. 

Vaikka kättely ei olekaan kovin intiimi kosketus (luojan kiitos), se on silti merkki siitä, että on päästetty oman reviirin sisään. Ja kun vielä kylkiäisenä suostuu ottamaan toisen lintuinfluenssan, niin siinähän ollaan suorastaan melko läheisiä. Luulisi kaupanteonkin luistavan sen jälkeen paremmin – jos vain kykenee kuumeelta ja nuhalta kaupantekoon.

Silti: se sydänjuttu on jotenkin symppis. Taidan ottaa sen käyttöön ainakin kokeiluluontoisesti.

Täytyy kuitenkin olla tarkkana, ettei sekoita asioita. Ideana on siis koskettaa omaa sydäntä, ei sen vieraan naisen. Jälkimmäisessä tapauksessa joutuu nimittäin äkkiä poliisikammarille selvittämään tekosiaan: että ei se mitään häirintää ollut, vaan ihan normi tervehdys, jolla pyritään välttämään flunssa.
 

Kommentit (6)

  1. Käsi sydämelle ;)

    Käsi sydämelle kuulostaa todella kauniille! Ja jos vielä saisi katsekontaktin ja pienen hymyn ja nyökkäyksen, kohtaamiset olisivat täydellisiä!
    Mutta kyllä kättelykin on ”Muoria” lainatakseni aika paljastava… toiset retkottaa rannettaan kuin kuollutta kalaa, kylmää ja elotonta. Käsivarsikin jää näiltä fisu-ihmisiltä usein hieman koukkuun, vastapuoli saa ottaa yhden ylimääräisen lähestymisaskeleen ylettääkseen.
    Toiset taas rutistaa ja vatkaa sellaisella tarmolla, että peukalon ja nimettömän rystyset vaihtaa paikkaa.
    Että miten sitä nyt sitten kohtailisi tuttujaan ja niitä tuntemattomia?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *