Blogit
Teini talossa

Sotapolulla

Hesarissa oli mainos, jossa kehotettiin opiskelemaan geronomiksi töiden ohella. Luin mainoksen nopealla vilkaisulla ja väärin: katsoin, että siinä pitäisi opiskella Geronimoksi.
No huhhuh! Sinne kouluun heti!
Geronimo oli kuuluisa intiaanipäällikkö, jota ihailin pienenä kovasti. Hän piti sinitakkeja pitkään ihan pilkkanaan ja meksikolaisia siinä sivussa. Geronimo oli myös viimeinen intiaanipäällikkö, joka vielä taisteli Yhdysvaltoja vastaan, kunnes hänkin joutui antautumaan, kuitenkin niin myöhään kuin 1886.
Geronimoa (tai ylipäänsä intiaaneja) leikkiessä asuuni kuului muun muassa itse tehty kivikirves sekä tietenkin jousi ja nuolia, jotka nekin usein olivat omatekemiä. Yksi lapsuuden suurimmista huolenaiheista olikin se, että miksi helkutissa paju tai mikään muukaan puu tai pensas ei kasva suorana ja sopivan paksuisena, niin että niistä saisi kunnollisia nuoria niitten väkkyröitten sijaan. Jossain vaiheessa keksin, että puukaupasta saa suoraa ja pyöreää rimaa, mutta se oli kyllä tavallaan huijausta, koska Geronimo ei takuulla hakenut nuoliaineksiaan Rautiasta.
Jälkikäteen ajatellen olen melko varma myös siitä, ettei hänellä ollut kivikirvestä, jossa se kivenmuhkare oli kiinnitetty pyykkinarulla männynoksan palaseen.
Tai jos oli, niin sitten hän oli pelottavampi soturi kuin kuvittelinkaan.

 

PS. Kävi ilmi, että geronomilla ei ole paljonkaan tekemistä intiaanisoturin elämän kanssa. Geronomi on näköjään vanhustyön asiantuntija.

 

 

Kommentit (2)

  1. Muori

    Voisikohan nuo kaksi asiaa yhdistää ja perustaa inkkaritelttaan vanhainkodin… Ei homeongelmia – raitiin ilman saanti, tuore proteiinipitoinen lähiruoka ja reipas liikunta taattaisiin tiipii mummoille ja papoille päivittäisillä metsästysretkillä. Huonompisihtiset toimisivat koirina… Sattuneesta syystä, ja tietystä vuosittaisesta ajankohdasta johtuen, pirtissämme pohdiskeltiin taannoin hyvin antaumuksella geriatrian tulevaisuudennäkymiä ja lopputulemana oli, että kunhan noita palveluja oma ikäluokka tarvitsee, niin homman hoitavat robotit. – Piip, piip – Muori – pese hampaasi ja kuittaa namikasta b – piip, piip – vaihda vaippa ja kuittaa painamalla painikkeesta c – piip, piip – syö puuro, paina a: ta – piip, piip ota pillerisi ja vedä peitto korvillesi kuittaa napilla ö. Kun kuittausta ei enää kuulu, tieto yhdistyy välittömästi paikalliseen hautaustoimistoon, josta lipuu paikalle musta auto lippu puolitangossa… Ennemmin taitaisin telttavanhainkotiin lähteä, jos valita saisin.

  2. Roope Lipasti

    …ja sit dementikko-osastolla voitaisiin aina etsiä sotakirvestä, kun kukaan ei muistaisi mihin se on haudattu. Sehän tekisi maailmastakin paljon rauhallisemman paikan!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *