Blogit
Teini talossa

Sokeroitua elämää

Tää on varmaan aihe, johon ei kannattaisi koskea, koska voi saada syyhyn tai tuberkuloosin kun suututtaa kaikki.

Energiajuomat. E-ner-gi-a-juo-mat.

Juttelin yhden tutun kanssa, joka oli sitä mieltä, että energiajuomat pitäisi kieltää alle 16-vuotiailta. Monessa paikassa niin on yritetty tehdäkin: naapurikunnassamme esimerkiksi on ajettu sellaista että kaupat eivät myisi niitä nuorisolle.

Itse asiassa muistelen, että meidänkin naapurustossa vaadittiin samaa muutama vuosi sitten. Vai olisiko peräti niin, että sellainen kielto on Liedossa voimassa, joissain kaupoissa ainakin (tosin jos se on vaan muutamissa kaupoissa niin mitä hyötyä siinä sitten on, koska murrosikäinen on ovela kuni kettu ja hakee energiajuomansa sellaisesta paikasta, jossa sitä hänelle myydään).

Tuttuni perustelu kiellolle meni jokseenkin niin, että nuorista tulee rauhattomia eivätkä energiajuomat ole ollenkaan terveellisiä.

Jeah, right. Ikään kuin murrosikäiset olisivat lähtökohtaisesti tosi rauhallisia ja söisivät terveellisesti ja kurlaisivat lautasmalliin kasatun lounaansa porkkanamehulla alas. Ja nyt tätä vuosisataista idylliä on inhasti tullut rikkomaan leegio energiajuomia.

*

Mutta ei se niin ole. Pyrkimys kieltää energiajuomat on tyypillistä meidän aikuisten oheispuuhastelua. Nuorison (ja minun ja sinun) ruokavalion ongelma on liiallinen sokeri ja rasva, ei tauriini, mauriini, lauriini eikä jauriini. Elämme maailmassa, jossa kaupasta saa parilla eurolla kilon karkkia, mistä syystä lapset ja nuoret (ja aikuiset) eivät ole ikinä aiemmin syöneet tällaisia määriä sokeria. Se tuhoaa hampaat, aiheuttaa diabetesta, saa pään pirisemään sekä auttaa rengasrikkotilanteissa, kun on oma vararengas aina vyötäröllä mukana.  

Mutta koska sokerin kulutukselle ei kukaan voi mitään, on helpompaa ottaa maalitauluksi joku muu, esimerkiksi nuorison suosimat epäterveydet, sillä kaikki mitä nuoriso tekee, on lähtökohtaisesti arveluttavaa ja pitäisi kieltää, niin kuin tietysti pitäisikin. Kätevää on myös se, että aikuisilta ei tarvitse tässä mallissa kieltää mitään, koska hehän eivät energiajuomia juo – ja samasta syystä asia tarjoaa aikuisille mahdollisuuden toimia hyvänä roolimallina – koska kuka niin kamalia litkuja nyt muutenkaan joisi!

Sitten on vielä se saman asian toinen äärilaita: jos nuoriso on siirtynyt omppupompusta, kossusta ja siidereistä energiajuomiin, kuten ilmeisesti on paljolti käynyt, niin siitähän pitäisi olla lähinnä iloinen!

*

Toki kyseessä voi olla kieroakin kierompi suunnitelma, josta kukaan ei ole muistanut minulle mainita. Eli että kielletään energiajuomat siksi, koska silloin nuoriso vasta niitä haluaakin ja hankkiessaan näitä kiellettyjä hedelmiä unohtaa ostaa kaljaa ja tupakkaa ja nuuskaa, kuten nuoriso ennen vanhaan teki. Tiedän, koska olin paikalla.

Vai olisiko peräti niin, että maailma toden totta on hyvä ja valmis, kun ongelmat ovat sitä tasoa, että saako tuo flegmaattisen oloinen hupparikasa ostaa redbullia vai ei. Sekin olisi toki myönteinen uutinen – hyvässä maailmassa on mukava elää.
 

PS. Mitä tulee pienempien lasten energiajuomien kulutukseen, niin luulisi, että siihen vanhemmat pystyvät halutessaan vaikuttamaan ilman erityisiä kieltojakin.

Kommentit (2)

  1. Tarkku

    Minä kyllä kieltäisin ne energiajuomat alle 15v. On ihan kauheaa katsoa kun 10v nappulat hakevat aamulla kouluun mennessään tölkit. Ei kukaan karkkia tai sipsejä hae samalla tavalla 🙁 Sitten käyttäydytään koulussa kuin duracell-puput ja estetään muidenkin oppiminen. Ruoka jätetään väliin tai käydään pakosti sotkemassa lautasta ja sitten tehon hiipuessa loppupäivä taas ollaan väsyneitä ja häiritään muita. Ihan pelsebuubin keksintö koko juomat sanon minä!

  2. Päivi

    Aivan totta, Tarkku. Aamulla ennen koulun alkua ja illallakin kaupoista käy ihan pikkunatiaisetkin hakemassa energiajuomia. Kun opettajat ja rehtorit sanovat, että energiajuomat eivät ole ollenkaan hyvä juttu koulunkäynnin kannalta (sekä juojien että kanssaeläjien), niin uskon, anteeksi nyt vain, ennemmin heitä kuin kolumnistia.

    Ja mitäpä siitä, vaikkeivät edes kaikki kaupat kieltäisi energiajuomien myyntiä. Kunhan siitä lähikaupasta aamulla juuri ennen koulunalkua ei saa energiajuomaa, niin lapsi joutuu miettimään, mistä kaukaa sen käy jo edellisenä iltana ostamassa, ja onnistuuko sellainen ennakointi teiniltä, joka vasta aamulla juuri minuuttia ennen lähtöä alkaa kysellä, että missä on uimahousut/sukset/se lappu, joka pitää palauttaa tänään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *