Blogit
Teini talossa

Siivotaan kilpaa!

Luittekos Hesarista artikkelin, jossa esiteltiin erilaisia kännykkäsovelluksia, joiden avulla voi yrittää saada lapset kilpailemaan siivousvuoroista?

Kuulitte oikein!!!!!! Kilpailemaan siivousvuoroista! Kännykkään ladataan ohjelma, jonka avulla voidaan esimerkiksi jakaa kotityöt ja sitten niiden tekemisestä saa pisteitä.

Ihan jo melkein kohta lähes sillä hilkulla näen sieluni silmin, kuinka 15-vuotias ja kahdeksanvuotias molemmat hulluna imuroivat menemään kuin Nico Rosberg konsanaan ja vielä pyyhkivät pölyt ja lopulta teini voittaa, koska on pidempi ja yltää rättinsä kanssa korkeammalle.

Sitten palkkioksi pelataan koko perhe yhdessä Afrikan tähteä ja äiti keittää pullaa!

Artikkelin mukaan nimittäin palkkio on hyvä kannustin, mutta sen ei tarvitse olla rahaa vaan esimerkiksi jotain yhteistä tekemistä.

Ja tässä vaiheessa tarinaa minä aina jotenkin herään. Tai havahdun. Siis että millaisessa maailmassa tällaisten sovellusten kehittäjät oikein elävät? Keksin tasan yhden perheen, jossa tuo toimisi: Flandersien perhe Simpsoneissa.

Ei silti, ideahan ei ole uusi. Tom Sawyerissa Tom sai tehtäväksi maalata aidan ja sit se huijas kavereitaan että aidan maalaaminen on kivaa ja lopulta kaverit maalasivat sen aidan ja vielä maksoivat Tomille siitä. Itse ihmettelin tätä tarinaa pienenä kun sen luin. Ymmärsin toki millaista vitsiä kirjailija oli tavoitellut mutta kun minun mielestäni aidan maalaaminen ei kuulostanut lainkaan tylsältä puuhalta. Itse asiassa se kuulosti hauskalta.

*

No, sovellusten kehittäjillä ei ikinä ole jalat maassa, joten sallittakoon tällainen epärealistisuus. Mut siis oikeesti, miettikää nyt, näin siinä kävis:

– Rakas lapseni, voisitko ladata tämän siivousohjelman kännykkääsi.

– ?

Se on sellainen, johon merkitään mitä kaikkea sinun pitää tehdä, ja sitten voit pikkusiskosi kanssa kilpailla kumpi imuroi enemmän

– ????????

– Niin, eikö ole kivan ja jännittävänkuuloinen!

PAM (teinin huoneenovi meni juuri kiinni ja lukkoon ja sieltä kuuluu jotain vittumäniinmuutantimbuktuun -tyyppistä)

*

Sinänsä on kyllä mielenkiintoista nähdä, millä lailla ja mitä lapset osaavat, kun ne joskus aikanaan toivottavasti muuttavat omilleen. Tai siis että osaavatko ne mitään.

Tällä hetkellä tilanne on se, että jokainen, kuopuskin, osaa tehdä ruokaa ainakin jollain lailla. Jokainen myös halutessaan osaa siivota (paitsi ehkä vessaa), käyttää imuria ja järjestää tavarat paikoilleen – tätä noitavoimaa  tosin käytellään säästeliäästi.

Joissain asioissa on edelleen myös vaikeuksia: valojen sammuttaminen on yllättävän hankalaa. Että ne tosiaan sammuvat siitä samasta napista kuin mistä ne saa päällekin.

Pesukonetta ei taida osata käyttää kuin tytär (!). Ei myöskään astianpesukonetta – ainakaan sen täyttäminen järjellisesti ei onnistu. Se ei tosin onnistu keneltäkään muulta kuin minulta (kröhöm: astianpesukoneen täyttäminen on taiteista suurinta).

Mutta uskoisin, että nuo asiat voi opetella sittenkin kun akuutti tarve iskee. Pesukoneen laittaminen pyörimään ei ole rakettitiedettä. Ja jos mitään voi päätellä teinien rakkaudesta ulkonäköönsä, niin heillä todellakin on motii saada vaatteensa puhtaiksi. Ja jos on motii, niin teini menee vaikka kiven läpi. Jossain vaiheessa yksi pesi tuolla meidän lammessa huppariaan kun äiti ei ollut tarpeeksi nopea. Juu, tosi puhdasta tuli.

*

Mitä muuta vielä pitäisi osata kun muuttaa omilleen?

Ainakin rahankäyttöä ja laskujen maksua. Ikean huonekalujen kokoamista, kaupassa käyntiä, polkupyörän kumin paikkaamista ja ruuvien laittamista seinään. Ehkä vaatteiden korjausta. (En minäkään tosin tätä viimeistä osaa.)

Ja varmaan on vielä muutama muukin taito, joka olisi hyvä hallita. Tukkeutuneen lavuaarin avaaminen, sulakkeiden toimintaperiaate sekä tulen käsittely.

On onni, ettei elämä lopulta ole tuon vaikeampaa. Toisin sanoen ellei noita perusjuttuja ole teini-ikään mennessä oppinut niin kyllä Siperia aikanaan opettaa. Ja voihan aina kilauttaa kaverille, esim. vanhemmilleen.

*

Sitten on tietty niitä tärkeämpiä taitoja, kuten että ihmisten kanssa pitäisi osata tulla toimeen, etenkin läheisten. Siihen jos johonkin tarttettais kännykkäsovellus. Voisko joku, pliide?

Kommentit (5)

 1. Susanna

  Meillä kuopus on 7. luokalla ja heillä on kotitaloudessa työvihkot. Siis oikea vihko, ei ipad sovellus. Joka viikko vihkosta tulee läksyksi joku tehtävä. Läksynä on esim. leipomista, ruoan laittoa, imurointia tai jääkaapin siivousta. Kevääseen mennessä teini käynyt läpi kaikki erilaiset kotityöt eli tuleepahan ne tehtyä ainakin kerran! 🙂 Valitettavasti pysyvää intoa kotitöihin tuskin tulee, vaan äidin ärsyttävä nakutus jatkuu ja oma osuus kotihommista tehdään edelleen erittäin hitaasti. Joku järkevä ja motivoiva kännysovellus olisi kyllä hyvä idea!

 2. äiti

  Siinä vaiheessa kun äiti KEITTÄÄ pullaa, voi olla paras, että keskitytään muuhun kun siivoamiseen 😀

 3. Topukka

  Minä olen pohtinut tällaista: Kumpi on tyhmempi, se joka vuodesta toiseen jaksaa sanoa tekemättömistä askareista vai se joka ei muuta tapojaan , vaikka toinen vuodesta toiseen ”nalkuttaa” samoista asioista…

  Topukka

 4. kolmen teinin äiti

  Kyllä osuit niin ytimeen taas. Olishan se mahtavaa elää niin unelmaista arkea, siis että kotityöt hoituisivat kilpaillen. Hommien delegoinnissa meillä olkaa hyviä. Nuorin sit saapuu venytetysti valittamaan, et heei, emmä kaikkee tätä tee ku mul on muuta. Jaan tuon tuskan siitä, että osaavatko nämä joskus mitään? Meilläkin kahdelta sujuu ruokapuoli ok, mutta muu ei tosiaan. Tai no. Mopon oli vanhin virittänyt kesällä salaa kaikista etukäteisukaaseista huolimatta. Jäi sit loppukesällä poliisin haaviin. Täällä syrjäseudulla oli kuin olikin moporatsia!! Ja varmaan ainut kerta oli, kun sattui ajaan yksin. Jep. Muiden viritetty mopo odottaa yhä kevään valoisia tunteja, vailla huolta. Seuraava ratsia kun tullee 13 vuoden päästä kuitenkin. Me maksellaan noin tonniin kivunneita kuluja tuosta ”näppärästä omatoimisuudesta”. Joten joo, odotan kyllä vuosien jalostavaa vaikutusta teini-ikäisiin. Kiitti, Roope. Tuot voimia arkeen!

 5. Ilmianna

  Ilmianna hänet jolla viritetty mopo. Kun tuntui aika katkeralta kirjoituksesi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *