Blogit
Teini talossa

Sellumajoneesia

Tämä asia ei nyt jätä minua rauhaan. Metso nimittäin. Siis että paperikonevalmistaja antaa kenkää 600 ihmiselle ja samaan aikaan jakaa lisäosinkona 75 miljoonaa euroa omistajilleen.
Se mikä tässä ei jätä minua rauhaan ei kuitenkaan ole ajoituksen tökeryys. Ymmärrän, että jos murskainbisneksessä menee hyvin ja paperikoneissa ei, silloin pitää sopeuttaa paperikonetoimintaa. Suomeksi se tarkoittaa, että pitää vähentää väkeä. Alalla on ilmeisesti edelleen ylikapasiteettia. Ja taas toisaalta jos siellä murskainbisneksessä menee hyvin, niin good for them.
Mutta se mikä tässä on lohdutonta on se näköalattomuus, joka Metsossakin selvästi on vallalla. Raukoilla on 75 miljoonaa ylimääräistä euroa, eikä kukaan keksi, mitä järkevää niillä voitaisiin tehdä. Siispä ne annetaan osakkeenomistajille. Sillä siitähän osingoissa on kyse: niitä maksetaan, ellei keksitä voittoeuroille parempaakaan tekemistä. Kovin innovatiiviselta ei Metson johto tässä mielessä vaikuta.
*
Toisinkin voisi tehdä.
Maailman menestynein sijoittaja Warren Buffet ei ole käsittääkseni koskaan maksanut taalaakaan osinkoa, koska hänen mielestään hän osaa käyttää ylimääräiset rahat paremmin kuin firmansa osakkeenomistajat, jotka luultavasti hassaisivat ne helppoon elämään – jäätelöön, tanssiin, naisiin, miehiin ja sen sellaiseen.
Ja Buffet on ollut oikeassa: hänen firmansa osakkeen arvo on keskimäärin ollut aika pirun hyvä.
Google on toinen hyvä esimerkki. Sillä on rahaa niin että ranteita pakottaa. Rahalla se luo mitä erilaisimpia projekteja, joissa kehitellään ties mitä ihmeellisiä teknovempaimia ja ohjelmistosovelluksia. Useimmiten Googlen projektit haudataan vähin äänin sen jälkeen kun niihin on ensin heitetty jokunen miljoona. Mutta se ei haittaa, koska väkisin sieltä joskus tulee jotain käyttökelpoistakin. 
Siinäpä asennetta, jota Suomeenkin tarvittaisiin.
*
Kysyn siis vielä: voiko todella olla niin, että Metson kokoinen firma, jossa on enemmän insinöörejä ja diplomi-insinöörejä kuin metsässä marjoja, ei tosiaan keksi hyödyllisempää käyttöä 75 miljoonalle kuin jakaa se taivaan tuuliin?
Se on meinaan aika iso summa. Ei sillä ehkä kokonaista tehdasta tehdä, mutta paljon kuitenkin. Sillä voisi vaikka palkata sata ihmistä kolmeksi vuodeksi ja vielä jäisi 60 miljoonaa käyttää tilojen ja koneiden vuokraukseen ja hankkimiseen, minkä jälkeen voisi alkaa valmistaa jotain.
Mitä? En minä vaan tiedä. Jos eivät paperikoneet mene kaupaksi, tehkää jotain pienempää, vaikka sätkäpaperikoneita! Tai perustakaa Suomeen ja Eurooppaan 7500 uutta nakkikioskia, joissa myytte sellua terveysmajoneesina.

Sitä vartenhan niitä insinöörejä siellä on, että ne keksivät jotain sellaista mitä me haluamme ostaa (sellumajoneesi kuuluu ehdottomasti niihin).
*
Ai niin. Tässä kohtaa pitää aina muistuttaa pörssiyhtiön tehtävästä: sen tulee tuottaa voittoa omistajilleen. Ja nykymuodin mukaan se kuuluu vieläpä tehdä keskittymällä ydinbisnekseen, joten Metso ei ehkä halua ryhtyä nakkikioskikauppiaaksi.
Mutta kannattaisiko sittenkin ajatella vähän toisin? Sijoittaisi sen rahan perustettavaan nakkitytäryhtiöön ja katsoisi kuinka käy. Metson johdon ei tarvitsisi edes tietää niistä nakkikioskibisneksistä mitään, kunhan antaisi starttirahaksi 75 miljoonaa. Se olisi sijoitus. Ja hyvä sijoitushan on sellainen, että ostaa jotain, unohtaa omistavansa ja sitten joskus tulevaisuudessa huomaa olevansa rikas.
Tässä tapauksessa se tulevaisuus voisi olla vaikka viiden vuoden päästä, jolloin Metson hallitus voisi joku tiistai käydä katsomassa, onko sellumajoneesibisnes lähtenyt kukoistamaan. Ellei ole, se ei haittaa, koska ne rahat joka tapauksessa olisi annettu pois. Jos taas sellumajoneesibisnes olisi lähtenyt rakettimaiseen nousukiitoon…

…sijoittajatkin tykkäisivät.
 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *