Blogit
Teini talossa

Seksi – uhka vai mahdollisuus


Noniin, nyt kun nasevan otsikointini avulla sain teidän kaikkien huomion, haluan kertoa teille Jeesuksesta.

Ei vaiskaan. Ku seksistä.

Kävi näin: Kuopus yritti kesällä katsoa romanttista kotimaista komediaa ”FC Venus”. Hän oli silloin siis 12 v. Se katto sitä hetken ja lopetti, koska sitä ällötti ku siellä käytettiin mm. semmosta sanaa ku ”bylsiä”. (Hyvin monella tasolla ymmärrän häntä…)

Sit se tuli kertoo, että ”se leffa on K12 mutta mä en selvästikään ole vielä henkisesti niin vanha”.

Mua nauratti. Eikä vähiten siksi, että jos kykenee analysoimaan tuon, niin ehkä kuitenkin on kyllin vanha.

*

Mutta tuo on hankala hetki nuoren elämässä: ikään kuin lapsuuden ja nuoruuden taitevaiheessa, kun ei ihan vielä haluaisi päästää lapsuudesta irti, ja sitten taas toisaalta vähän ehkä hotsittaisikin ja joka tapauksessa ajattelee, että niin kuuluu tehdä. Ja tietää, että niin vääjäämättömästi myös käy.

Ja kun se seksi tunkee joka paikasta. Sellaista elokuvaa ei olekaan, etteikö siellä olisi nolostuttavia kohtauksia. Teeveesarjoissa sama juttu. Netti on pullollaan paljasta pintaa.

Pahinta on tietenkin jos niitä filkkoja joutuu katsomaan samassa huoneessa – samassa läänissä! – vanhempiensa kanssa. Sitä tulee äkkiä asiaa jääkaapille tai minne tahansa niin että pääsee pakoon. Mikä siis neuvoksi?

No, paljon ei ole tehtävissä, sillä nolostelu kuuluu tiettyyn elämänvaiheeseen eikä siitä mihinkään pääse. Sitä paitsi ei seksistä puhuminen tai siihen suhtautuminen nyt niin kauhean luontevaa ole aina aikuisillekaan.

*

Meillä on ollut sellainen käytäntö, että aina jos on ollut luonteva paikka, niin näistä asioista on puhuttu (tai vaimo on puhunut, minä olen juossut karkuun). Ensimmäisen kerran lapsia kiinnostaa joskus kolmevuotiaana se, mistä lapset tulevat. Siitä sitten vaihtelevalla mielenkiinnolla mennään, kunnes lopulta päädytään siihen, että lapsi/nuori tekee mitä tahansa päästäkseen kuulemasta – ainakaan vanhempiensa suusta – näistä kamalista asioista.

Ajattelenkin, että teiniyden kynnyksellä ei ehkä olekaan aina kyse tiedonpuutteesta, vaan pikemmin siitä, että ne asiat ovat vääjäämättömän lähellä ja niihin on jollain tavalla otettava kantaa ja se on ahdistavaa.

No, on joskus kyse tiedonpuutteestakin. Mutta onneksi niitä hetkiä varten on olemassa LTT eli Lasten tietotoimisto, joka on hyvin informoitu ja he voivat valaista myös toisiaan kaikissa seksiin liittyvissä asioissa.

Tällaisista ikimuistoisista hetkistä kenties ikimuistoisin oli, kun yksi meidän pojista kertoi kerran, kuinka kuudennella luokalla kaveri oli välitunnilla tullut ja todennut, että ”oon kuullut että sulla on naisellinen orgasmi”.

Kerrankin oli mennyt meidän poika hiljaiseksi. Siinä oli meinaan saatu yhteen lauseeseen kunnioitettava määrä päättömyyttä.

*

Mutta kun keskustelun taso kavereiden kesken on tätä, niin ei ihme, jos vähän ahistaa.
Sitäkin tärkeämpää olisi kotona puhua näistä asioista ajoissa. Mutta ei siitä tarvitse eikä pidä tehdä numeroa, sen sijaan hetkeen pitää tarttua, kuten roomalaiset sanovat. Mahdollisuuksia ehtii tulla sen 12 vuoden aikana monia. Ne vain pitää muistaa käyttää.

Eikä kyse viime kädessä myöskään ole vain valistuksesta: siis että mitä seksi on ja miten lapset syntyvät ja ennen kaikkea miten niitä ei synny. Enemmänkin minun mielestäni seksistä puhumisessa kyse on siitä, että kun teini-ikä alkaa, osaisi suhtautua edes aavistuksen luontevasti ja järkevästi seksiin, seksuaalisuuteen, alastomuuteen ja tyhmiin juttuihin, joita joutuu joka tapauksessa kuuntelemaan joka tuutista.

Se on kyllä iso tavoite, myönnetään.

Kommentit (2)

  1. Leena

    ”Kuule äiti, nyt on koulussa ensimmäinen teiniraskaus”, kasiluokkalainen poika huusi heti eteisessä tullessaan. Hymyilin itsekseni ajatuksen mahdottomuutta, mutta totisella naamalla arvelin niitä olleen ennenkin sekä tulevan vastakin. ”Joo, mutta eka minkä mä tiedän”, vastasi poika hieman laimeammalla innolla. Kuuntelin sujuvasti, ja kertomuksessa seurasi analysointi siitä, kuka tyttö oli, kuka oli lapsen isä ja muutama yllättävä tieto asiasta. ”Se oli jo niin pitkällä, ettei enää ehditty tekeen aborttia”, poika kertoi niinkuin olisi uutisia lukenut.
    Ja nyt seuraa varsinainen asia. Olin niin ylpeä itsestäni, että melkein halkesin. 15-vuotias poika kertoo keski-ikäiselle äidilleen täysin pokkana moista asiaa. Olin siis luonut poikaan niin luottavaisen suhteen, että oli asia kuinka nolostuttava (äidin mielestä), niin sen voi kotona kertoa. Asian ympäriltä puhuminen oli tietenkin siinä vaiheessa helppoa, ja mieleeni tuli oma nuoruuteni. Voi, miten mahdotonta olisi ollut mennä kertomaan omalle äidilleni samaa asiaa kasiluokalla. Onneksi maailma muuttuu.

  2. Talo täynnä teinejä

    Meillä kun on sellainen ei-tabuja-periaate himassa, kaikesta on vaan puhuttu. Sitten sitä kohtaa sen tilanteen kun 13-v. kysyy ”Miksi kukaan haluaisi harrastaa suuseksiä? Millasta se edes on?” ja sormet ristissä selän takana vastaat: ”en mä vaan tiiä.” Ja sitten niitä iltahetkiä kun ensin puhut 16-vuotiaan kanssa strippareista ja prostituutiosta ja sitten 13- ja 15-vuotiaiden kanssa pettävästä ehkäisystä, keskenmenoista ja siitä mitä tapahtuu spermalle, kun putket onkin tukittu. Mieluummin silti puhun heidän kanssaan kuin olen puhumatta…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *