Blogit
Teini talossa

Säästötalkoot

Noin sitä sai taas hallitus aikaiseksi budjettiesityksen. Se oli pöyristyttävät yhdeksän miljardia euroa alijäämäinen eli liki 20 % valtion menoista kustannetaan lainalla.

Sehän on… viidennes!

Maalaisjärki sanoo, että enempää ei saisi syödä kuin tienaa. Näin ollen pitäisi siis jostain tempaista yhdeksän miljardia, jotta maamme olisi kestävällä taloudellisella uralla ja voisimme keskittyä tärkeämpiin asioihin kuten hiihto- ja yleisurheilumenestykseen.

Pitäisi tehdä ainakin seuraavat:
Eläkeikää pitäisi nostaa heti. Se pitäisi nostaa sinne missä olen sen aina luullut olevankin eli 65-vuoteen. Halukkaat voisivat jatkaa töissä sen jälkeenkin. Jos on kovasti sairaalloinen, töitä pitäisi keventää tai voisi jäädä sairaseläkkeelle.

Opiskelun pitää alkaa heti lukion/ammattikoulun jälkeen ja sen pitää tapahtua nopeasti paitsi jos pystyy osoittamaan, että käy töissä. Sen sijaan muu lorvailu ja chillailu pitää kieltää ainakin yhteiskunnan varoilla mutta mielellään myös muuten.

Pitää huolehtia siitä, että perustutkimukseen ja ylipäänsä tutkimukseen satsataan kaikki kolikot mitä ikinä taskunpohjalta löytyy. Lisäksi pitää huolehtia, että kaikenmaailman mediatutkimukset, elämänhallintatieteet sun muut pelleilyt eivät vie ikäluokasta kohtuutonta osaa, vaan ihmiset koulutetaan tuottaviin ammatteihin.

Lapsilisät pitää maksaa niille, joilla ei ole rahaa, ei kaikille varallisuuteen katsomatta. Omistusasunnon verovähennysoikeus on kaikkien järjettömyyksien äiti: miksi ihmeessä pitäisi tukea sitä että joku ostaa itselleen oman pikku unelman?

Kotitalousvähennys on ihana asia ja olen hyötynyt siitä suuresti, mutta se on myös osoittanut, että tuet nostavat hintoja, minkä lisäksi niitä käytetään koko ajan väärin. Näin ollen pitäisi käydä tiheällä kammalla läpi kaikki mahdolliset tukitoimenpiteet, sillä useimmiten ne vain vääristävät kilpailua ja ovat tulonsiirtoa niille, joilla jo rahaa on.

Valtiohallintoa yleensä ja terveydenhuoltoa erityisesti on kyettävä tehostamaan. Alkuun voisi lähteä hyödyntämällä verkkoa nykyistä paremmin niin että tieto kulkee ja turha byrokratia sekä päällekkäiset, yhteensopimattomat tietokone-ohjelmat häviävät. Pelkästään antamalla kenkää TietoEnatorille Suomi säästäisi ziljoonan.

Ihmisiä ei sovi pitää työttöminä. Rakentakoot vaikka sata kilometriä metroa Tampereelle, kunhan ei kukaan makaa toimettomana. Tämä pätee erityisesti nuoriin, joille käy herkästi niin, ettei tule sitten myöhemminkään enää suurta tarvetta työmarkkinoille. Lisäksi niille, joita työn tekeminen ei hotsita (heitä on yllättävän paljon) pitää tehdä selväksi, että se on ihan ok, mutta turha odottaa vastaavasti rahaakaan.

Yritystoimintaa pitäisi kannustaa ja siihen opettaa jo koulussa. Uutta Nokiaa Suomeen ei tule, mutta joku voisi oppia valmistamaan kelvollisia kumisaappaita, mikä olisi askel oikeaan suuntaan.

Valtion ei pidä myöskään liian yksisilmäisesti torjua omistamista: kukaties valtio ei ole hyvä omistamaan pörssiyhtiöitä (miksei muka?), mutta joka tapauksessa valtio voisi olla selkeästi enemmän mukana uusissa yrityksissä ja sitä kautta mahdollisesti rahastaa puolen vuosisadan päästä merkittävät voittonsa. Yksi outo esimerkki tästä haluttomuudesta osallsitua elinkeinoelämään on kaivosteollisuus, jossa on voimassa joku ikivanha laki jonka perusteella kuka tahansa voi tulla kaivelemaan maasta mineraaleja ja pitää voitot itsellään. Miksi ihmeessä?

Noin. Eiköhän tuolla säästetty jo ainakin kymmenen miljardia. Sen säästyneen miljardin voisi antaa vaikka minulle nimellisenä korvauksena konsultaatiostani.
 

Kommentit (2)

 1. Muori

  Aika hurjalle tuntuvat budjetti-uutiset juuri hippileiriltä palanneen muorinkin mielestä ja nuo säästövinkkisi ovat ihan asiallisia. Itsekin olen pannut merkille samoja piirteitä kotitalousvähennyksen suhteen eli palveluiden hinnat ovat karanneet käsistä kuin entisen papa Tunturi ennen petäjän kylkeen karahtamistaan. Opiskeluistakin olen samoilla linjoilla, mutta kun pitäisi olla tarjolla vielä niitä opiskelupaikkojakin. Hurjalle ja kurjalle tuntui monen toiveikkaan nuoren kohdalta tuore tilastotieto jonka mukaan vain kolmasosa halukkaista pääsee aloittamaan siinäkin oppilaitoksessa jonne kuopuksemme pääsi. Vielä haljumpaa on, ettei edes se lukio tai ammattikoulupaikkakaan enää tänä päivänä ole vanhojen hyvien aikojen malliin selviö peruskoulun jälkeen.

 2. Metsäntyttö

  Olen miettinyt pienessä päässäni jo pitkään, että ei kai kaupungin, kunnan tai valtion talouden pito voi kovin paljon poiketa tavallisen ihmisen taloudenpidosta. Eihän? Siis mittakaava on paljon isompi, mutta muuten toimii sama idea: ei voi kuluttaa enempää kuin tienaa.

  Siis ensimmäisenähän jokainen karsii omista henkilökohtaisista menoistaan en, jotka eivät ole välttämättömiä. Sitten jos joskus on pelimerkkejä enemmän, niin sitten voi taas ”törsätä”.
  Oma kotikaupunkini karsii kuluja sieltä, mistä niitä ei monenkaan maalaisjärjellä ajattelevan mielestä pitäisi karsia ja rahaa suorastaan kaadetaan selllaisiin asioihin, mikä ei oikeasti ole tarpeellista.

  En ole mikään taloustieteilijä, mutta jotenkin kummalliselta tämä valtionkin rahapolitiikka tuntuu.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *