Blogit
Teini talossa

Muistiinpainuneita hetkiä

Olen tehnyt toimittajan hommia vuodesta 1991. Vuosiin mahtuu noin ziljoona juttua, joista suurinta osaa en tietenkään edes muista eikä ole syytäkään. Kaksi juttukeikkaa on kuitenkin jäänyt mieleen ja kumma kyllä ne molemmat on tehty Kirkko ja Me –lehteen. Ensimmäinen oli jokunen vuosi sitten tehty vanhan inkeriläismummon haastattelu. Inhat natsit olivat kuljettaneet hänet äitinsä mukana karjavaunussa Saksaan työleirille. Usean päivän matkan eväänä koko perheellä oli kaksi keitettyä perunaa. Perillä sai sitten sentään ruohoa, jos yletti aidanraosta hamuamaan. Lopulta mummo päätyi Varissuolle, mistä voidaan päätellä, että lähtökohdista riippuen sekin voi olla ihan myönteinen parannus asuinolosuhteissa. (Anteeksi varissuolaiset, sisäinen irvileukani ei voinut itselleen mitäään) 

Toinen mieleen jäänyt keikka on muutaman viikon takaa, kun osallistuin jatkosodassa rintamalle jääneen Väinö Vepsän hautajaisiin – venäläiset olivat löytäneet hänen ruumiinsa, tai mitä siitä nyt oli jäljellä, ja hänelle järjestettiin oikein sankarihautajaiset kunnialaukauksineen kaikkineen. Oli meinaan aika koskettava tilaisuus. Tippa linssissä siellä sellaisen ihmisen hautajaisissa joka on kuollut 70 vuotta sitten ja johon ei ole minkäänlaista suhdetta. Mutta kun.

Ohessa linkki siihen juttuun, löytyy sivuilta 6-7.
http://nakoislehti.laatulehdet.fi/kirkkojame/2013-10/
 

Kommentit (2)

  1. Jaana

    Melkoisia elämäntarinoita! Voin kuvitella miten iso kivi omaisten rintalastan alla onkaan murentunut heidän saadessaan vihdoin varmuuden rakkaansa kohtalosta ja saateltua tämän epätietoisuuden jälkeen viimein haudan lepoon. Meidän rauhan ajan lapsien on ehkä mahdotontakin ihan täysin ymmärtää sodan todellista julmuutta ja raakuutta, ja niitä syviä arpia ja muistijälkiä joita tuon kaiken kauhun kokeneet sielussaan kantavat. Ne ovat niitä muistoja jotka jäävät vielä silloinkin kun kaikki muu on jo mennyt. Tai näin on käynyt ainakin alzheimeria sairastavan appeni kohdalla, joka ei enää tunnista läheisiään, mutta hänen taistonsa Rukajärven rintamalla jatkuvat yhä vain…

  2. Roope

    Jep. Kummallista edes ajatella noita.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *