Blogit
Teini talossa

Mitä ajattelin tänään

Luin aamun lehdestä, että Suomi ottaa tänä vuonna lainaa 9 miljardia – siinä on pari miljardia enemmän kuin oli alun perin suunniteltu.

 

MIljardi on hirveä paljon rahaa. Itse asiassa se on niin paljon rahaa, ettei sitä käsitä. Se on tuhat miljoonaa – miljoona puolestaan on summa, jonka tienaamiseen menee elinikä. Koska miljardia ei voi käsittää, niitä voi käsitellä vähän niin kuin banaaneita: Otetaan yhdeksän banaania lainaksi tai otetaan yhdeksän miljardia euroa lainaksi. Molempiin suhde on yhdentekevä: edellisillä ei ole väliä ja jälkimmäistä ei ymmärrä.

Halusin yrittää ymmärtää, mitä yhdeksän miljardia tarkoittaa ja keksin tavan. Menin Valtiovarainministeriön sivuille ja etsin sieltä tiedon, kuinka paljon me tavalliset suomalaiset, jokainen meistä (sillä kaikki ovat tavallisia, jopa Cheek), maksamme tuloveroa. Summa vuodelta 2012 oli 7,7 miljardia ja siinä olivat mukana pääomatulot.  Veronmaksajain liiton mukaan summa oli 11,6 mrd, eli vähän suurempi – tässä luvussa on ehkä mukana yhteisöverojen tuotto.

Ja mitä tästä voi päätellä? Että jokaisen suomalaisen veroprosentti pitäisi kaksinkertaistaa, emmekä siltikään saisi kurottua umpeen valtion arkusta puuttuvaa rahamäärää.

Kaksinkertaistaa! Se tarkoittaisi suurimmalle osalle veroprosentiksi 50 ja monille 80. Köyhimmätkin maksaisivat vähintään viidenneksen pennosistaan.

Sitä tarkoittaa yhdeksän miljardia. Se laittaa hiljaiseksi. Olisikohan aika, että joku tekis jotta asialle? Jotenkin minusta tuntuu, että maassa on aika paljon esimerkiksi julkista sektoria. Veronmaksajien keskusliiton mukaan julkisen sektorin kulut ovat vuodesta 1994 kaksinkertaistuneet ja ovat nyt 18500 euroa per lärvi.

Sekin on aika paljon rahaa siitä, että hallinto keksii sellaisia juttuja kuten palvelunumero johon pitää soittaa saadakseen luvan ja  toisaalta neuvoja, kuinka laittaa tienposkeen hääkylttejä joita seuraamalla vieraat löytävät perille.

Kyllä. Sellaisestakin tällä viikolla raportoitiin.

 

Kommentit (4)

 1. Nalle

  kyllä tunnistaa lipastiksi, olen sivulla 22.nyt pitää varata autonhuoltoa, hakea pyörä huollosta, laittaa lapsille ruokaa etcsitten vastaa pääsee jatkamaan..mitä valkkaria suosittelisit kirjan kera?

 2. Roope Lipasti

  Kyllä sen jotain kuivaa tarttee olla. Sopii sellaiseen kuivaan huumoriin! Kirjan tummasävyisiin kohtiin suosittelen punkkua.

 3. Manta

  Tohtiikohan tätä edes kysyä, mutta kysynpä tätä silti. Mahtaakohan Suomen nykyisessä taloustilanteessa edes se kuivinkaan viini lohduttaa vai pitäisikö suosiolla siirtyä kovempiin juomiin edes jonkinmoisen logiikan tavoittaakseen? Mitäpä tuumit Roope? Kas, kun näin maallikkoälyllä ajatellen täällä meillä sitä yhä vaan sählätään painia jos jonkinmoisten lillunkanvarsien kanssa kuin Jukolan veljekset aikoinaan aapisensa parissa, sen sijaan että edes yritettäissiin pyrkiä todelliseen ongelmanratkaisuun – semmoiseen jossa realiteetit tunnustettaisiin eikä tehtäisi ihmeellisiä näennäisiä ”säästötoimia ja leikkauksia”, joiden hintalappu osoittautuukin loppupeleissä alkuperäistä normitaksaa korkeammaksi… Tästä ihmeellisestä säätämisestä ja hääräämisestä olkoon esimerkkinä paitsi hääkyltit, niin myös nämä viimeviikkoina tapetilla olleet puoluejohtajien jatkosuunnitelmat. – Kunhan nämä entisetkin hymynaamapyrkyrit oppisivat nyt näin aluksi ottamaan vastuuta tekemisistään…

 4. Roope Lipasti

  Voipi olla, että Kossu olisi se ratkaisu. Neuvoa-antava nyt kumminkin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *