Blogit
Teini talossa

Mikä ihmeen lankapuhelin?

Kävin tekemässä juttua siitä, tuntevatko nykyeskarilaiset enää sellaisia esihistoriallisia asioita kuin lankapuhelin, kirjoituskone ja vinyylilevy. Meillä oli oikein hauskaa, kun yhdessä pohdimme mitä ne ovat ja mitä puussa asuneet esi-isämme niillä ovat mahdollisesti tehneet.

Juttu sai alkunsa siitä, kun meillä oli kolmasluokkalaisen kaveri kylässä ja hän oli jättänyt kännykkänsä kotiin ja joutui lainamaan lankapuhelintamme. Se on aika moderni, joten numerovalinta on samankaltainen kuin kännyköissä. Mutta sitten hänelle tuli tenkapoo: mistä painetaan, että puhelu yhdistyy? Ei hänelle tullut mieleenkään, että asia olisi niin yksinkertainen, että sen kun odotellaan vaan.

Jokaiselle sukupolvella on tietenkin omat sokeat kohtansa. Itse en osaisi ikimaailmassa käyttää laskutikkua, laskutikkusukupolvi ei takuulla osaisi valjastaa hevosta auran eteen ja keritä lammasta. Isoäitini vielä osaisi, ainakin teoriassa – soitin nimittäin ja kysyin, ja hän oli pikkutyttönä ollut moisissa puuhissa mukana.

Koetin sitten oikein keksimällä keksiä tällaisia eri sukupolvien historian hämäriin hukkaamia asioita ja esineitä. Niitä oli paljon, kaikenmaailman sokerisaksia ja kalkkeeripapereita. Esineitä oudompia oli kuitenkin tapakulttuuri. Tanssikielto, viinakortti ja mitä kaikkea. Suomessa on eletty sellaisessa herran nuhteessa aina 80-luvulle saakka, että sitä on vaikea jälkikäteen edes uskoa.

Toista se on nyt. Parissa vuosikymmenessä vapaudet ovat miljoonakertaistuneet ja jopa katsastusmiehistä on tullut kivoja. Kääntöpuolena sitten se, että jos ennen oli vastuuta (tai ainakin sosiaalista kontrollia) muttei vapauksia, niin nykyään on pelkkiä vapauksia, ei vastuuta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *