Blogit
Teini talossa

Kukkua!

Viime kesänä Turussa oli jossain torilla Nord Streamin porukkaa markkinoimassa kaasuputkeaan ja sen turvallisuutta. Kysyin, että mitä sitten, kun aikanaan joskus, jossain, se putki menee rikki. Että mitä siitä seuraa?

Vastasivat, ettei se voi mennä rikki, kun se on niin hirmu hyvä. Nauroin ja sanoin, että kaikki menee rikki, kyse on vain siitä, kuinka monta vuotta siihen menee. Vastasivat sinnikkäästi, että tämä putkipa ei mene.

Meksikonlahdella on nyt sitten käynyt niin kuin ei olisi mahdollista käydä – ei niin, että kyse olisi samasta putkesta, mutta eivätköhän nekin ole suunnitelleet juttunsa niin, ettei ikinä voi käydä mitään.

Juuri nyt ovat poliitikot rakentamassa ydinvoimaa parin voimalan verran ja sekin on tietty turvallista, eikä siellä voi mitään käydä. Siitäkään huolimatta, että ne ranskalaispellet eivät osaa suunnitella edes rakentamista, joka on edellisen reaktorin osalta pari vuotta myöhässä. Mitä se kertoo hankkeen toteutuksesta laajemmin? Ei ainakaan mitään hyvää. Sitä paitsi ranskalaisilta ei kannata ostaa mitään muuta kuin punaviiniä, eikä lähemmässä katsannossa edes sitä, sillä chileläiset punkut ovat parempia.

Asiaan: kuta vanhemmaksi kasvaa sitä vahvemmin huomaa, että maailma on sellainen, jossa voi väittää ihan mitä tahansa ja kun sitten myöhemmin käy ilmi, että väitteet olivat kukkua, riittää että pyörittelee silmiään ja sanoo sori.

Se pätee ydinvoimaloiden ohella myös kaikessa pienessä: kodinkonekauppias sanoo, että tässä sulle hyvä ja kestävä tuote. Pankkiiri kertoo, että nyt kuule kannattaisi sijoittaa tähän meidän rahastoon ja poliitikko vakuuttaa, että työttömyys saadaan laskuun.

Ongelma tulee siinä vaiheessa, kun asiat eivät mene väitetyllä tavalla. Vastuullisia ei löydy, koska tulevaisuutta ei voi ennustaa. Sitä paitsi, Tuntematonta sotilasta lainaten: Ei täsä mittä syyllissi kaivata vaa Määttää ja konekivärii.

Toisin sanoen siinä vaiheessa, kun mehu on kaatunut, tilanne on menetetty, eikä se paljon auta, jos joku tunnustautuu syylliseksi. Ja samasta syystä voi väittää ihan mitä tahansa. Ei siitä kukaan tule myöhemmin perään huutelemaan.
 

Kommentit (1)

  1. Hempukka

    Hyviä ranskalaisia saa vain grilliltä 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *