Blogit
Teini talossa

Koulupukuteoria

Tuntemattomassa sotilaassa on kohta, jossa Hietanen sanoo varusteista vastaavalle Mäkilälle näin:

”Ei jumalaut! Mää en millä lakkaa ihmettelemäst kui helvetin taval sitä voi oikke rakasta rätei ja lumpui. Jokku rakastava nätei flikoi, ja sen mää kyl ymmärrä, mut kuin helvetin taval rätei. Ei, mää ole mahdottoma hämmästyny. Mää ihmettelen oikke kauhiast tämmöst ja ole niinkun klapil päähä lyöty.”

Aiemmissa kirjallisuusanalyyseissä on arveltu, että Mäkilän rakkaus räteihin ja lumpuihin johtuisi hänen laihialaisista sukujuuristaan, mutta minulla on toinen teoria. Mäkilä oli teini. Sillä vain teinit rakastavat rätei ja lumpui yhtä paljon, enemmän kuin ehkä elämää.

*

Voi sitä sähläämisen määrää, kun valitaan mitä vaatteita laittaa kouluun ylle. Mis mun lempihousut on! Laitoin ne eilen illalla klo 23 pesuun eikä ne oo vieläkään täällä kaapissa, mitvit!!!!!

Kenkien on oltava kiiltävät ja uudet. Takki on asia, johon satsataan melkoisesti enemmän kuin matematiikkaan. Ja lippis! On surkeaa kuinka se on aina kadoksissa, vaikka sitä ilman ei yksinkertaisesti voi astua pihalle. Jopa sukkien asento on tärkeä, että varmasti nilkat näkyvät.

Uusia vaatteita olisi suotava saada esim. koko ajan, koska muuten voi käydä niin, että oppi ei mene päähän.

*

Kun tätä seuraa joka aamu, niin mieleen nousee huomio, jonka tein Skotlannissa, jossa olin kuukauden verran: Koulupuvut. Koulupuvut!

Mikä mahtava keksintö! Kaikilla on samanlainen univormu, niin ei tule yhtään ongelmaa siitä, mitä laittaisi päälle. Myöskään ei tule sellaista kiusaamista välitunnilla, että miksi sulla on noin naurettava takki, koska kaikilla on täsmälleen yhtä naurettava takki (itse asiassa olen niin keski-ikäinen, että mun mielestä koulupuvut on myös aika cooleja)

Tietenkin olisin itse nuorena mieluummin keskeyttänyt koulunkäynnin kuin pukenut päälleni koulupukua, mutta sitä ei nyt muistella.

*

Sen lisäksi, että koulupuku vähentäisi pukeutumispaineita, veikkaan, että sillä voisi olla myönteisiä vaikutuksia myös koulukäyttäytymiseen. Tai ylipäänsä käyttäytymiseen.

Mun teoria on, että koulupuku rauhoittaa tunteja ja koulumeininkiä ylipäänsä. Kun kaikilla on samanlaiset siistit vaatteet, luultavasti käyttäydytään enemmän ”koulumaisesti”. Univormu ikään kuin asettaa koululaisen siihen koulurooliin. Silloin ei olla vapaalla. Silloin ei sätätä (niin paljon).

En tiedä onko niin oikeasti, mutta ainakin koululaiset, joita näin Skotlannissa, tuntuivat olevan jotenkin seesteisempiä kuin koto-Suomessa. Lisäksi he puhuivat sujuvampaa englantia.

Tai siis tarkoitan, että kun oltiin puvut päällä ja koulumatkalla, siellä oltiin ja käyttäydyttiin huomattavan siististi ja kohteliaasti – siis kaduilla ja bussipysäkeillä, koululuokista en tiedä.

*

No okei, ei Suomeen tietenkään voisi tulla koulupukua. Se ei istuisi meille, täällä kun ollaan niin individualisteja. Esimerkiksi nuorisolla on kaikilla aivan omanlaisensa vaatteet.

Tosin sanoen täsmälleen samanlaiset hupparit, yhdenmukaiset housut, samat lippikset, juuri tietyntyyppiset kengät sekä samanmerkkiset reput.

Öö… niin siis meillähän näköjään jo on yhtenäinen koulupuku! Sitä vain ei kutsuta sellaiseksi.

Kommentit (3)

 1. Nimetön

  Kolme päivää ennen reissuun lähtöä: Tuo NYT pyykkiin ne vaatteet jotka haluat mukaan.
  Kolme minuuttia ennen reissuun lähtöä:
  Mä toin ne pyykkiin! Kaksi minuuttia sitten. 😀

 2. Nimetön

  Terveisiä Skotlannista 🙂 Koulupuku on oikein oiva konsepti, nuoria valmistellaan työelämään ja pukeutumaan fiksusti. Tarkoitus on myös että juurikin edustetaan omaa koulua ja käyttäydytään sen mukaisesti koulun värit päällä, sekä tietysti taataan tasa-arvo taustoista huolimatta. Minäkin olisin mielelläni aikoinaan käyttänyt. Mutta..teinit on teinejä! Sillä nimittäin on väliä mistä on sen valkoisen paidan ostanut! Että onko oikein Nexistä vai (kamalaa) Asdasta. Täällä ehdottomasti paras päivä on dress down-day jolloin maksamalla punnan saa tulla kouluun omissa arkivaatteissa! Jotenkin kummasti myös se univormu saapuu pyykkiin klo 23 ja odotetaan aamuksi valmista 😀

 3. Nimetön

  Ei ole pelkästään teinien juttu. 6-vuotias tyttäreni on ihan samanlainen. Aina lempivaatteet on pyykissä (”vaikka vastahan mä heitin ne lattialle, mikset, äiti, ottanu niitä siitä pyykkiin?!”) ja joka aamu sama juttu. Illalla on vaatteet valittu valmiiksi, mutta aamulla ne onkin ihan väärät, väärän väriset ja väärän tyyliset. Odotan innolla sitä teini-ikää. Monissa maissa muuten koulu aloitetaan jo 4-6-vuotiaana, joten jos Suomessa olisi koulupuvut, täälläkin ne voisi olla jo eskarilaisilla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *