Blogit
Teini talossa

Kesä alkoi, kamalaa

Näin sitä alkoi ensimmäinen lomapäivä. Siis lasten lomapäivä. Kirottua.
Kesästä tulee pitkääkin pidempi, kun meillä vanhemmilla ei ole lomaa, mutta lapset pyörivät koko ajan jaloissa torpedoimassa työntekoa.
Ei siitä tosin oikein lapsiakaan voi syyttää, sillä sellaistahan se on: koko ajan joku tarvitsee jotain. Lasten ”mää voin itte tehdä, ei tartte auttaa ” on sitä, että he lupaavat ja vannovat osaavansa tehdä jonkin asian itse, minkä jälkeen heille täytyy kädestä pitäen näyttää, missä ao. tavara on ja mitä pitää tehdä, että he onnistuvat siinä, mitä he ”ihan itte” aikovatkin tehdä.
Ja sitten on tietenkin jokapäiväinen lounas. Peruskoulun merkittävin panos suomalaiseen bruttokansantuotteeseen ei suinkaan ole siinä, että koulutettaisiin lapsia, vaan siinä, että lapsille tarjotaan lämmin ruoka niin ettei vanhempien tarvitse sitä tehdä, jolloin he voivat keskittyä työhönsä.
*
No jaa, ehkä tähän taas tottuu. Alkoikin olla jo turhan luksusta, kun ensimmäisen kerran 13 vuoteen oli viime lukukauden joka päivä neljä tuntia niin, ettei kukaan ollut roikkumassa tukassa samalla kun yritti kirjoittaa.
Ja kaipa lapsetkin lomansa ovat ansainneet. Tytär ainakin, jonka todistuksessa oli kymmenen kymppiä. Naapuri epäili, että se johtuu siitä, kun tytär on niin usein ollut heidän mukanaan kesäreissuilla, mutta itse olisin taipuvaisempi uskomaan, että tyttö vain tulee isäänsä.
 

Kommentit (3)

 1. Muori

  Mutta kyllä se toisaalta tuntuu että omakin ajanlasku siirtyy kesäaikaan vasta sitten kun jälkikasvun koulut tai opiskelut loppuvat ja lomat alkavat. Ja toisaalta jälkikasvu pitää vanhemmatkin virkeinä tekemisillään ja kysymyksillään. Pahimman kyselyiän ylityttyä voi taas päästä mukaan testaamaan mielenkiintoisia juttuja, sanoo nimimerkki kokkemuksen ääni. Oma juniorini askarteli talven mittaan harrastuksenaan uistimia palsa-puusta veistellen, maalaten, lakaten ja kokuttaen. Nyt loman aluksi käytiin kokeilemassa kuis vieheet ui ja olen yhä ihan äimän käkenä saatuamme 13 haukea (suurin painoi 5 kg), ison ahvenen ja vielä kuhankin niillä kotikutoisilla vehkeillä. Nuo käsityötaidot ovat varmaankin periytyneet tässä tapauksessa äidiltä…

 2. roope lipasti

  13 haukea on melko saavutus! Luulen, että tässä käy niin, että pikku hiljaa pääsee itsekin kesäfiiliksiin lasten myötä, mutta kokemus on osoittanut, että se valitettavasti kestää yleensä kaksi kuukautta. Viikkoa ennen loman loppua alkaa olla sellaisissa fiiliksissä, että lomailu alkaa olla aika jees.
  Mutta ehkäpä tämä kesä tekee poikkeuksen. Jos vaikka pääsisi kesämökkitunnelmaan ja saisi hauen. Edes yhden (meillä Varsinais-Suomessa ollaan vaatimattomampia mitä tulee kalasaalisiin).

 3. Hempukka

  Toi ”mää teen ite” tarkoittaa meillä sitä, että lapsi kyllä tekee ite, mutta niiden jälkien ja vahinkojen siivoamiseen menee vanhemmilta kymmenen kertaa enemmän aikaa kuin jos jompi kumpi vanhempi olis esim. antanut sille kolmivuotiaalle sen vesilasin, jota se pyyteli.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *