Blogit
Teini talossa

Kasvio

Noniin, taas se aika vuodesta, kun koulu vaatii vanhemmilta kohtuuttomuuksia. Ainakin täällä meidän yläkoulussa vanhempien pitäisi kerätä kasvio. Vaatimus on toki verhottu sellaiseen kaapuun, että perheen teini-ikäisen pitäisi tehdä se, mutta haloo, get real.

Mitä ne siellä koulussa oikein kuvittelee. Että teinit menis ja OIKEESTI keräis jotain kukkasia pitkin kesää?

No ei tod.

Niinpä jää vanhempien vastuulle vinkata aina et hei nyt olis sellainen hetki että jos haluut sen kielon kukkivana niin gogogo

Tässä on siis sellainen tilanne, että joko opettajat eivät käsitä sitä, ettei nuoriso kykene keräämään kasviota tai sitten he haluavat kiusata vanhempia tahallaan. Molemmat vaihtoehdot ovat melko ärsyttäviä. Sovitaanko, että opet keräätte itte ens vuonna ne kasvionne jos ne kasvit teitä niin hirveesti kiinnostaa?

*

Sinänsä olen kyllä sitä mieltä, että kasvion kerääminen on ihan kiva ajatus. Mutta se vaan, että se tuntuu kivalta ajatukselta heti kun on täyttänyt 45 vuotta, ei kauheesti sitä ennen. Siitä ei myöskään synny sellaista ”Oi-tämä-on-ihanaa-haluan-loppuelämäni-viettää-luonnossa” –tyyppistä elämystä, mikä lienee tavoite. Ennemminkin alkaa vaan vituttaa kukkaset entistä enemmän.

Meillä on onneksi niin, että vaimo on hoitanut jo kolme kasviota. Tytär teki tietenkin itse omatoimisesti omansa – luulen että sillä on jotain tekemistä x-kromosomin kanssa. Mutta nää kolme poikaa ovat sellaisia että heiltä olisi jäänyt tekemättä ilman äidin yli-inhimillisiä ponnistuksia. Minä en ole voinut auttaa, koska en tunne melkein yhtään kasvia.

Tosin nyt on pikku hiljaa hiukan tarttunut minuunkin. Eilen käytiin kävelyllä ja opin kaksi uutta kasvia: niittyleinikin ja keto-orvokin. Ennestään tunsin jo voikukan, apilan, kielon, metsämansikan ja puolukan. Puista tunnistan pihapuun ja linnuista pikkulinnun sekä variksen.

Näin ollen kasvioista on kyllä hyötyä, mutta ei niille, joille niistä pitäisi olla hyötyä.

*

Toisaalta voi miettiä, että jos nuoret innostuvat keräämään Pokémon Go’ssa Meowtheja ja pääsiäismunia, niin miksei ne sitten voisi kokeilla sellaistakin, että etsisivät pellonpientareelta tai katuojasta kasveja. Ei siinä nyt suurta eroa ole kerääkö kukkia vai pokemoneja. Monelle olisi myös hyvä tutustua siihen katuojaan jo hyvissä ajoin.

Ainakin eilen oli ihan hauskaa bongailla niitä kasveja. Kävely kesti poikkeuksellisen pitkään kun pysähtelimme vaimon kanssa koko ajan miettimään, että mikähän se tuokin kukka on. Mutta, ja tätä haluan painottaa, meijän nuoriso ei olisi sitä tehnyt ikimaailmassa.

Muistan kuinka nykyisen kasiluokkalaisen isoveli oli aikoinaan samassa liemessä ja yritti ratkaista kasvio-ongelmansa niin, että meni vaan tonne pihalle ja repi jonkin random-kasvin käteen ja tuli sisään kysymään, että mikä tää on, kelpaaks tää.

Ottaen huomioon, että maailmassa on noin 391 000 erilaista kasvia ja siinä kasvioluettelossa on muutama kymmenen joista valita, niin se lähestymistapa oli tuhoon tuomittu.

*

Nykyään kasvion saa tehdä myös valokuvaamalla. Pelkkä kuva ei tosin riitä vaan siinä pitää olla sitten myös sellainen paperilappu jossa on kuvan ottajan nimi. Edelleen kasvit saa toki myös prässätä jos haluaa, sillä prässääminen on taito, jonka tärkeyttä ei nykymaailmassa voi painottaa kylliksi.

Tai jotain.

Mielenkiinnolla odotan, käykö monelle kuvaajalle näin ensi syksynä kun kasvio pitää palauttaa:

– Kyl mä kuvasin ne kaikki. Mut mä laitoin ne Snapchattiin…

Kommentit (30)

 1. Nimetön

  Loistava kirjoitus, Roope! Nauroimme mieheni kanssa vedet silmissä. Vaan mitä ihmettä, täällä kommentoijat ottavat tosissaan minkä kerkiävät! Hei… Ironia on vaikea laji, ymmärretään, mutta voisitte edes yrittää. Todella hyvä teksti, ja me ainakin voimme samaistua täysin siihen.

 2. Susanna

  Roope, samassa veneessä ollaan tai pitäisikö sanoa metsässä! Minä en kyllä kerää, mutta muutaman kerran täytyy kesän aikana niistä ihanista kasveista teiniä muistutella.. mutta onneksi asutaan metsän reunalla, joten ainakin puolet vaadituista kasveista löytyy helposti. Ja keräämisen jälkeen unohtuu helposti painon alle..saas nähdä kuinka kuivia ovat, kun niitä ruvetaan kasvioon siirtämään..

 3. Kukkaistyttö

  Omassa koulussani ei tarvitse kerätä kasvioita, mikä ensin oikeastaan harmitti minua. Kaverin koulussa kuitenkin täytyy, ja ymmärsin viime kesän perusteella, ettei hän olisi jaksanut käyttää lomaa kasvien etsimiseen ja huolelliseen prässäämiseen vaan ihan lomailuun… Vaikka kasvien tunteminen on plussaa, niitä voisi opetella kouluaikana, ei antaa lisää työtä lomille, jotka ovat tarkoitettu rentoutumiseen.

 4. Ope

  Varmaan olis jo käytössäkin, JOS kaikilla lapsilla olis ne älypuhelimet. Mutta kun todellisuudessa aina löytyy vähintään se yks kenellä ei oo, eikä voi sitten sitä vaatia.

  Toimis varmaan muuten kyllä.

 5. bilsan ope

  Biologian opettajana sanon sen, minkä joku jo aiemminkin ilmaisi. Ei ole mitenkään herkkua ottaa selvää niistä homeisista / mustuneista / rytistyneistä / muuten puutteellisista näytteistä. Kyllä opettaja tietää, ettei kaikkia tämä homma kiinnosta, mutta opetussuunnitelma on se, joka määrää, mitä opetetaan. Ja tiedoksi niille vanhemmille, jotka luulevat tekevänsä lapselleen palveluksen keräämällä kasvion hänen puolestaan. Lajintunnistuskokeessa viimeistään selviää, kuka on itse kerännyt kasvionsa ja kuka ei. Työn tavoite on oppia tunnistamaan kasveja ja se toteutuu yleensä hyvin, jos joku muu ei ole tehnyt työtä lapsen puolesta. Näitä vanhempia löytyy näköjään aina, jotka haluaa käydä koulua lapsensa puolesta. Kerran pidin kokeen, jossa oppilailla sai olla yksi A4-kokoinen muistiinpano mukana eli luvallinen lunttilappu. Erään pojan äiti oli kirjoittanut paperin täyteen hienoja tiivistelmiä, mutta arvaatte varmaan, ettei poika pärjännyt kokeessa. Miksi? Minusta on ihan ok, jos teini, jonka biologian numero on 5, toimittaa kasvion, jonka arvosanaksi tulee 5. Sehän varmasti riittää nuorelle itselleenkin mainiosti! Itse olen näyttänyt oppilaille arviointikriteerit etukäteen ja sen perusteella oppilas voi itse asettaa itselleen realistisen arvosanan. Kukaan tuskin olettaa, että arvosanan 5-tasoinen oppilas palauttaa arvosanan 10-tasoista kasviota!!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *