Teini talossa
Teini talossa

Kansalaistottelemattomuutta

Nyt se on sitten todistettu, että kansalaistottelemattomuus kannattaa. Sähköyhtiö on nimittäin toivonut jo hyvän tovin, että lukisin sähkömittarin, mutta en ole sitä tehnyt, koska luen kesäisin vain dekkareita (ja on ollut vähän kiiru, niin että on jäänyt moinen).

Niinpä eilen kaarsi pihaan auto, jossa luki, että ”Fortum – mittarinlukija”.

Autosta astui nainen, joka kävi katsomassa, kuinka monen ydinvoimalan verran talven aikana olemme sähköä tuhlanneet.

Sitä minä vaan, että voisiko tästä havainnosta saada jonkinlaisen kunniamaininnan, sillä moisen otuksenhan luultiin kuolleen sukupuuttoon. Sehän on melkein niin kuin olisi nähnyt dodon takapihalla. Jos olen oikein sinnikäs, saatan vielä kesän aikana nähdä vesimittarinlukijankin. Jos sellaisen saisi vielä kuvattua, Vuoden luontokuvapalkinto olisi varma.

No, tietysti tuli vähän huono omatunto siitä mittarinlukijasta: että täytyy ihan tänne saakka vaivautua minun laiskuuteni takia. Niin hyvin meidät on opetettu itsepalveluyhteiskuntaan. Odotan mielenkiinnolla, josko lähettävät vielä laskun siitä, että joutuvat tekemään heille kuuluvia hommia.

No, tietenkin he lähettävät, mutta piilotettuna yleiskustannuksiin.

Itse asiassa omatunnon pistos olisi melkoisesti suurempi, jos tästä tehokkuuden noususta – siis siitä, että kunnon ihmiset säästävät sähköyhtiön vaivaa ja lukevat itse mittarin – olisi edes hetkellisesti seurannut hinnan halpeneminen kuluttajan pistorasian tienoilla. Niin ei kuitenkaan ole käynyt. Päinvastoin sähkönhinta nousee alati, vaikka tehokkuus sen tuottamisessa kasvaa samaa tahtia ja nopeammin.

Joku vetää siis välistä. Mutta en se minä ole, vaikka inhasti tuhlasinkin tarkastajan aikaa ja bensaa.

Kommentit (1)

  1. Jaana

    Noh, itseasiassa tulet saamaan ihan selvän laskun, aika suuren sellaisen, mittarinluvusta. Hei kamoon, mikä nyt nykyään olis edes ”ilmaista”?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *