Blogit
Teini talossa

Juhannustraditioita

Palasimme eilen illalla juhannuksenvietosta Kustavista, vaimon vanhempien mökiltä. Traditio on jo vuosikymmeninen. Mutta vaikka traditioissa ideana on, että asiat pysyvät samoina, niin kyllä ne myöskin muuttuvat. Suuriin syypää muutoksiin ovat tietenkin lapset ja toisaalta aikuisten vanheneminen.

Tämän kesän teema oli sähly. Paikalla oli serkuksia melkoinen kasa ja sattuu olemaan niin onnellisesti, että poikia on sopivasti ikäparit: on suurin piirtein kaksi jokaista ikäluokkaa muutaman vuoden sisällä. Näin joukkueista saadaan tasaiset. Lisäksi kaikkia yhdistää into pelata.

Ja kyllä he sitten pelasivatkin. Tuntitolkulla. Edes kokkoa eivät viitsineet tulla katsomaan, kun oli tärkeämpääkin tekemistä. Aamulla ensimmäinen oli kahdeksan jälkeen jo odottamassa muita nurmikentällä, eikä jostain syystä ollut lainkaan vaikea saada tällä kertaa lapsia ylös, vaikka valvottukin oli. (Ei tosin kauhean myöhään, koska aikuiset eivät pysty, puoleenyöhön sentään, sillä aikaisemmin ei yksinkertaisesti kehdannut painua petiin.)

Mutta jotkut jutut pysyvät: lipunnosto, tietyt juhannusruuat, juhannussalko ja -sauna.

Ihan ikiomiin traditioihini kuuluu käydä ensin juhannusaattona lenkillä siellä mökkiteillä ja sen jälkeen uida saaren ympäri – uinnista  tulee viitisensataa metriä. Tytär tykkää myös uimisesta ja on jo muutamana kesänä lähtenyt mukaan. Aika kiva pikku retki on se – vaikka vesi olikin tänä vuonna kylmää. Jälkeenpäin on kuitenkin voittajan olo ja arvelee ansainneensa juoman jos toisenkin. Ehkä jopa hetken iltapäivälehtien parissa. Panu Rajalan eroottista novellia en kuitenkaan lukenut, mistä pisteet kotiin.
 

Kommentit (1)

  1. Manta

    Juu, juu, juhannus on turvallisesti takana. Siihen kuului sekä traditioita että kokonaan uusia näkökulmia juhlan viettoon. Oli mökki, oli sauna, oli viherjöivä luonto, mutta oli myös ällö kesäflunssa – ja vielä minulla, joka en ikinä sairasta. Olo oli kuin junan alle jääneen etanan rukous. Kokkoa, drinksuja, mölkkyä, Panu Rajalan eroottista novellia tai mitään muutakaan erotiikkaa ja romantiikkaa enemmän houkutteli pehmoinen peti ja Nukku-Matin seura, josta sitten nautinkin suurimman osan aatosta ja molemmat pyhät vielä perään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *