Blogit
Teini talossa

Hyrr

Löysin naulaisten, mätien ja märkien polttopuitteni seasta kuivan ja kauniin koivuhalon. Jos joku tietää kadottaneensa, palautetaan tuntomerkkejä vastaan, minun se ei ainakaan ole!
Mutta on niille lämpöarvoltaan huonommillekin puille ollut käyttöä: tänä aamuna oli 27 astetta pakkasta. Kolmella takalla kun lämmittää, elämä alkaa olla siedettävää. Lämpöä tulee myös siitä kun hakee niitä puita ja ennen kaikkea siitä kun sahaa niitä. Joulumyrskyn jäljiltä on vielä piha täynnä pilkottavaa.

Mutta ne auttavat vasta ensi talvena.  Pelkäänpä, että taas käy niin että maaliskuun puoliväliin mennessä kuivat puut ovat loppu.
Joka vuosi sitä paitsi sama virsi. Pitäisi olla joku tosi iso lato tai vastaava, johon saisi kuivaan polttopuita niin paljon että kerrankin riittäisivät. Vaan kun ei ole. Tästä syystä olen tosin jo katsonut paikan sellaiselle. Jos vaikka parin vuoden päästä olisi valmis…

Ajatelkaa nyt, oma lato! Kuulostaa komealta.
 

Kommentit (4)

 1. Tuija

  Halkojen täydellisen kauniin esteettisen arvon ja niihin sisältyvän elämän syvimmän merkityksen voi ymmärtää vain se, joka on omin kätösin oksaisia märkiä koivupöllejä joskus pilkkonut. Halkojen tekeminen, pinoaminen, säilyttäminen ja kuivattaminen on ihan oma taiteenlajinsa. Olen yrittänyt etsiä samanmielisten harrastajien facebookryhmiä tai kansalaisopiston kerhoa, mutta ei… tämä on aika yksinäinen harrastus, jota ulkopuoliset eivät tajua ollenkaan. Pikkuisen kajahtaneena pitävät ja muljauttelevat merkitsevästi silmiään, kun yritän kertoa heille upeista pinoistani pihan perällä.

  Mutta lato – sellainen olisi kyllä jotain …

 2. Muori

  Lukekaa ja vihertykää: meilläpä on lato! Jota tosin pitää varmaan kohta ryhtyä laajentamaan saadakseen puut riittämään. Nytkään ei ole sillä hyvä että on pakkasta – jäätävä viima tekee sään entistä hyytävämmäksi ja se näkyy heti halkopinoissa. Mutta jos jotain hyvää haluaa asioissa nähdä, se on ruuanlaiton helppous. Niin mikron kuin säköuuninkin voisi myydä pois, kun leivinuuni on jatkuvasti lämmin.

 3. Satu

  Täältä löytyy ymmärrystä halkotaiteelle! Meille valmistui syksyllä niin kaunis halkopino, että suunnittelin valaisevani sen talveksi. Pino kaunistaa liiterin seinustaa, odottaen seuraavaa talvea, ilman valoja kylläkin. Pinon valmistusta auttoi halkomakone, joka on todella hieno keksintö sekin. Kirveellä halkominen on myös näkyisää, ruumiillista askaretta ja siten mukavaa harjoitusta keholle ja mielelle:)

 4. Roope Lipasti

  MInäkin tavallaan ymmärrän halkotaidetta, mutta kun raaka-ainena on vain niitä mätiä lautoja, niin minkäs teet. Sitä paitsi halkotaiteen huono puoli on, että eihän niitä raaski polttaa kun ovat niin kauniisti siinä rivissä… Mutta ehkä joskus jos löydä jostain koivun teen koivuauman, sellainen olisi hieno.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *