Teini talossa
Teini talossa

Hellettä paossa

Isossa perheessä mittasuhteet aina välillä hämmentävät. Yhtenä päivänä  kuului vaimon parahdus:

– Ei oo totta! Eikö meillä ole kuin viisi ylimääräistä patjaa!

Niin. Vain viisi ylimääräistä patjaa!!!!!!! Sitä se on kun tullaan vaatimattomista oloista. On Suomi köyhä ja siksi jää.

No, kyllä se kuudeskin löytyi, oli vain ollut tyttärellä lainassa.

Jotenkin luulen, että ihan tavallisessa – toisin sanoen pienemmässä – perheessä ei ole kuutta ylimääräistä patjaa. Mutta hyvä että meillä on, koska näillä helteillä niitä on tarvittu. Yläkerrassa ei ole pystynyt nukkumaan viikkokausiin, joten yksitellen jokainen on luovuttanut ja siirtynyt keskikerrokseen, jossa on ilmalämpöpumppu ja siis ihanan viileää. Tai yksi painui saman tien ihan kellariin saakka.

Miinuspuolena on, että koko talo on kuin mustalaisleiri – jos sellaista ilmaisua enää nykyään saa käyttää – patjoja ja peittoja on siellä täällä ja kun aamulla herää, on koko ajan kompastua käsiin ja jalkoihin, joita putkahtelee odottamattomista paikoista, sillä nuoret nukkuvat vähän kuka missäkin. On mielenkiintoista koettaa aamulla arvailla kuka on mikäkin mytty, kun pojat ovat aika lailla samankokoisia ja samannäköisiäkin. Tänään joku nukkui sohvalla ja katsoin ensin että se on kuopus, mutta sitten tarkensin analyysin esikoiseksi ja lopulta kävi ilmi että se oli pojista keskimmäinen. Kun menin yhtenä aamuna herättämään nuorimmaista, patjalta nousi tytär jonka en tiennyt edes olevan talossa.

Bonuksena kylässä on vielä ollut tyttären kaveri, niin että porukkaa on tosiaan riittänyt.

*

Kun talosta on yksi kerros kokonaan pelistä pois, niin se muuttaa elämistä ja olemista. Ollaan lähekkäämmin kuin vuosikausiin eikä kellään ole juuri omaa tilaa, mikä on hieman ahdistavaakin.

Yksi syy tälle ahdistavuudelle on, että kaikilla on vähän omat aikataulunsa. Eikä ihan vähänkään.

Vanhin esimerkiksi oli jossain kavereittensa kanssa viettämässä elokuvailtaa, tuli aamuneljältä kotiin, ei viitsinyt mennä nukkumaan joten kävi tallin ylisillä punttisalilla, teki sen jälkeen itselleen siinä viiden aikoihin lounaan ja kun minä heräsin kuudelta, hän oli tekemässä hommia koneellaan.

Ja me vanhemmat tietenkin heräämme AINA kun kuka tahansa liikkuu samassa kerroksessa.

Mitä tulee siihen esikoiseen: se kello kuusi olikin sen päivän ainoa hetki jolloin ylipäänsä näimme. Hän nimittäin meni sitten vastaavasti nukkumaan aamupäivällä ja heräsi jälleen kun minä olin jo mennyt nukkumaan. Asia on selitettävissä sillä, että hän elää Australian aikaa ja minä Suomen. Toki se olisi järkevämpää jos hän myös asuisi Australiassa, mutta kaikkea ei voi saada.

*

Joka tapauksessa ilmalämpöpumppu on ollut pelastus tänä kesänä. Ilman sitä olisimme kaikki toistemme kurkussa kiinni. Helle on sinänsä jees, mutta jos siitä seuraa ettei saa yöllä nukuttua, niin kolmen kuukauden valvomisella on seurauksensa.

Ehdotan, että ilmalämpöpumppu valitaan seuraavaksi Suomen pääministeriksi. Sitten meilläkin olisi vihdoin cool johtaja. Amen.

Kommentit (1)

  1. Åbobo

    Mä niiin komppaan ja kannatan tota coolia pääministeriä.
    Meilläkin on kolmatta viikkoa tytör evakossa kotoaan ilmalämpöpumppuseireenin kutsumana…. Ehkä hän sit joskus syksyllä palaa omaan kotiinsa 😄

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *