Blogit
Teini talossa

Hatunnosto

Olin eilen paikallisessa Akateemisessa haastattelemassa Pekka Haavistoa, jolta on vastikään ilmestynyt kirja ”Hatunnosto”. Se sisältää pieniä tarinoita kohtaamista erilaisten ihmisten kanssa. Koska Haavisto on pitkään ollut YK:n hommissa ja toiminut rauhanneuvottelijana, monet tarinoista liittyivät Afrikan kriisipesäkkeisiin. Samalla niistä piirtyy kuva Suomesta ja suomalaisuudesta, sen hyvistä ja huonoistakin puolista – ja tietenkin Haavistosta itsestään.

Itse kirja on aika hyvä, älykkäästi kirjoitettu ja mielenkiintoinen.

Mutta piti itse asiassa kehumani herraa itseään: toisinaan tapaa ihmisiä, joita ei voi kuin ihailla. Haavisto oli sellainen. Sanavalmis, huumorintajuinen, kohtelias ja fiksu.

Ne eivät ole ihan itsestään selviä ominaisuuksia kaikissa ihmisissä, ei edes poliitikoissa, joiden nyt sentään pitää työkseen olla sosiaalisesti miellyttäviä. Usein nimittäin kun tällaisia haastatteluja tekee, ne ovat aika hankalia, kun haastateltava ei oikein osaa tehdä showta niin, että se on kuulijoille kivaa.

Haastattelijan täytyy silloin ylläpitää hikipäässä hommaa jotta se pysyisi  edes mitenkuten kasassa. Haaviston kanssa sitä ongelmaa ei ollut. Meidän piti jutella vartti, mutta juttelimme melkein puoli tuntia, kun koko ajan tuli ihmisiä kuuntelemaan lisää – olivat jutut sen verran hyviä.

Aloin ymmärtää, miksi Haavisto pärjäsi alkuviikon presidenttipörssissä niinkin hyvin!
 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *