Teini talossa
Teini talossa

Grillimestari kertoo

Tänään ajattelin jakaa teille kymmeniä vuosia kehittämäni viisauden ja tietotaidon, joka liittyy grillaamiseen. Oletteko valmiita? Ottakaa hyvä asento! Tässä se tulee:

Roopen kesävinkit, osa I, grillaus:

 1. Laita hiilet grilliin.
 2. Pursuta päälle grillinestettä ja anna vaikuttaa hetki.
 3. Sytytä.
 4. Grilli on kyllin kuuma puolisen tuntia sen jälkeen kun olette syöneet.

*

Tämä tuli mieleen, kun vanhimmaisemme (voiko tuollaista sanaa käyttää?) täytti 22 vuotta. Siinä iässä ei toki enää järjestetä varsinaisia juhlia, mutta sovittiin, että syötäisiin kuitenkin koko perhe yhdessä ja koska oli kaunis ilma, grillaisimme.

*

Grillaaminen on yksi vankimpia miehisyyden linnakkeita. Vaikka maailmassa kaikki muu luhistuisi, niin tuhannet ja miljoonat pallogrillit jäisivät muistuttamaan ajasta, jolloin perheen miespuolinen otus päti sillä, että tekee kerran vuodessa ruokaa itsepyydystämästään Atrian ulkofileestä.

Grillaamisessa toden totta on jotain alkukantaista, joka vetoaa etenkin miehiin. Ymmärrän sen oikein hyvin: Ensinnäkin grillaamisen seurauksena saa aina lautaselle mahtavan karsinogeenisiä tuotteita, mikä sopii miehiseen makuun ja on ympäristöystävällistä, koska ruokavalionsa tähden miehet kuolevat nopeasti pois saastuttamasta maailmaa enempää.

Toiseksi pihvit maistuvat hiiligrilleissä yleensä hyvin paljon mitä herkullisimmalta sytytysnesteeltä, mikä niin ikään on etenkin oman sofistikoituneen, parhaiden lietolaisravintoloiden kouliman makuni mieleen.

Pienenä miinuksena on, että pihvit yleensä ovat jollain lailla epäonnistuneita. Joko ne ovat alkujaan sitkeitä tai sitkeähköjä tai sitten ne vain kärähtävät siinä paistaessa. Tätä voi onneksi kompensoida sillä, että laittaa mukaan vihannesnyyttejä tahi vastaavia, niin edes ne ovat sitten syötäviä. Myös makkara on elintarvike, jota on vaikea tuhota kovin pahasti.

*

Tärkeintä grillaamisessa ei nimittäin ole ruoka vaan se, että ruoan voi syödä ulkona terassilla, eikä edes ole kovasti pakkasta tai taivaalta sada vanhoja mummoja. Siinä on juhlan tuntua! Jos vielä koko perhe on paikalla, niin se on melkein kuin olisi kesälomamatkalla Varkaudessa tai jossain vastaavassa.

Grillin tuoksu on myös vähän sama kuin puusaunan tuoksu – siihen liittyy hajumuistoja lapsuudesta saakka!

Valitettavasti tosin. Näin 70-luvulla syntyneenä se lapsuuden liha oli melkein aina ihan sietämättömän pahaa, nykyään on sentään vähän paremmat raaka-aineet tai sitten enemmän rahaa ostaa parempaa.

*

Ja kuitenkin, kuitenkin… Grillaamisen hienoutta on myös se monenlainen säätäminen, joka siihen liittyy. Mikään ei koskaan mene ihan tuosta vain. Tällä kertaa kävin kaupassa neljä kertaa, koska koko ajan unohtui jotain. Lopuksi kaiken piti olla valmiina, mutta ei ollutkaan hiiliä.

Takaisin kauppaan siis, mutta voi! Siellä oli vain brikettejä. Hälytyskello soi päässäni, mutta en oikein muistanut miksi. Siinä vaiheessa kun sitten koetin sytyttää brikettejäni muistin: briketeissä on sellainen sisäänrakennettu neuvosto-ominaisuus, että ne eivät koskaan oikein syty kunnolla.

No, lopulta, sadan vuoden odotuksen jälkeen, pihvit olivat valmiita ja päästiin syömään. Sytysnestemarinaadikaan ei haitannut, koska söimme ulkona! Sen varjolla voi syödä vähän huonompaakin ruokaa. Tai aika paljonkin.

Ja nyt tulee se paras kohta: teiniperheessämme on monta nuorta, joten kaikki ruoka menee joka tapauksessa! On ihan sama mitä niitten eteen heittää, koska ne syövät kaiken ja enemmän! Se on vähän niin kuin heittäisi piraijoiden keskelle tavaraa. Hotkishotkis kuuluu ja kaikki on hävinnyt.

*

Vaikka se on toki kallista noin ylipäänsä, niin on ihanaa, että nykyään ei juuri mitään mene enää roskikseen.

Kommentit (1)

 1. Nipsu

  Tunnistan nuo grillausnestemuistot – meidän kotona oli käsite ”hermomakkara” eli nälkäisin söi sellaisen puolilämpimän eineksen.
  mut hei Roppe tää on nykyaikaa – vaihda kaasugrilliin!
  Tiedän se ei ole niin alkukantaista – sitä meilläkin jupistiin aluksi – mutta nyt on grillattu 10 vuotta kaasulla pääsiäisestä syyslomille – ja ruoka onnistuu joka kerta! Sekin on yksi plussa..
  Ja saa siinäkin säätää polttimoiden tehoja, määrää ja onko epäsuora lämpö etc että ei liian helppoa.
  Hyvä puolimyös että ruokaa saa isommallekin joukolle kerralla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *