Blogit
Teini talossa

Demokratiaa, mutta vain tietyillä ehdoilla

Eilinen pääuutislähetys viimeistään teki selväksi, miksi ydinvoimaa pitää kannattaa. Siksi, että ainakaan sen vastustajien joukkoon ei kannata kuulua. He ovat sen verran kuutamolla.

Ensin siellä haastateltiin naista, joka päivitteli miksi ihmiset eivät saavu niin tärkeään tilaisuuteen kuin ydinvoiman vastustaminen eduskuntatalon portailla. Ei tullut vissiin mieleen, että siksi, koska he eivät vastusta ydinvoimaa. Hänelle taisi olla ylivoimaisen vaikeaa ymmärtää, että on olemassa muitakin näkemyksiä kuin hänen omansa.

Seuraavaksi haastateltiin naista, joka kertoi olevansa syvästi pettynyt edustukselliseen demokratiaan, mikä olikin jo kaikkien lausuntojen äiti. Kyseessähän päinvastoin oli edustuksellisen demokratian voitto. Ydinvoiman lisärakentamisesta päättivät ilman ryhmäpäätöksiä kansan sinne äänestämät edustajat. Kaikki meni siis täysin niin kuin pitikin. Se on sitten kansan vika, jos äänestää eduskuntaan sellaisia ihmisiä, joilla on moisia mielipiteitä. Joka tapauksessa tämä kyseinen haastateltu oli siis sitä mieltä, että demokratia on hyvä juttu vain silloin kun tehdään niin kuin hän haluaa.

Kolmanneksi (ja neljänneksi) sanaisen arkkunsa avasi kansanedustaja, joka pahoitteli sitä, että ydinvoimapäätöksen myötä menetetään mahdollisuus kehittää Suomeen uusi Nokia.

Hah!

Uusi Nokia? Mihin ihmeeseen noin järjetön väite perustuu? Että Suomessa muka asuisi niin nerokas viiden miljoonan ihmisen kansa, että samaan aikaan kun kaikki maailman kansat (yhteensä liki seitsemän miljardia) kehittävät aurinkopaneeleja, fissioenergiaa, tuulivoimaa, aaltoenergiaa ja mitä niitä nyt on, niin suomalaiset sen parhaan härvelin sitten keksisivät ja vielä niin, että kaikki haluaisivat ostaa aurinkopaneelinsa meiltä.

Kansanedustaja, joka väittää tuollaista ei ole tehtäviensä tasalla. Toisaalta hän on juuri sopiva edustamaan noita kahta edellä mainittua. Niin että siinäkin mielessä edustuksellinen demokratia toteutui mitä parhaimmalla tavalla.

Ei silti: ei siellä kannatuspuolellakaan kaikki ruusut kasva laaksossa. Arviot sähkönkulutuksen kasvusta on heitetty ihan hatusta ja ylipäänsä tämä ratsastus ilmastonmuutoksella on aavistuksen vastenmielistä ikään kuin ydinvoima muka olisi ympäristöystävällistä.
 

Kommentit (4)

 1. Muori

  Ehkä minullakaan eivät ihan kaikki ruusut laaksossani kukoista (mistähän se kirjailija repiikin nämä ihanat kielikuvansa), mutta todella pettynyt olen eiliseen päätökseen eli enpä ole takkiani kääntänyt niistä ajoista kun edellisen kerran meilläkin poimittiin säteileviä tatteja pimeässä naapurissa tussahdettua. On ihan kukkua että se ydinvoima muka olisi ympäristöystävällistä: vahinkoja sattuu siellä missä ihmiskarja laiduntaa, eikä jätteiden sijoituksesta olla tänään yhtään sen viisaampia kuin eilenkään. Laskun maksaa jälkipolvemme – ellei jossakin lähimaastossa pamahda kunnolla jo ennen sitä – mikä kyllä olisi päättäjillemme ihan oikein… Mutta kyllä se uusi Nokia olisi voinut täällä syntyä – kunnon pakkastalvena, ilman sähköä ja kylmissään oltaisiin se keksitty aika nopeasti…

 2. saara

  ……….siis meilla on demokratia, mutta taalla tehdaan niinkuin mina sanon……..

  Tuntuu patevan jokapaikassa.

 3. roope lipasti

  …näyttäisi nyt kyllä opnneksi olevan ihan omasta takaakin. Paha vain, että ihan saasteetonta sekään ei ole; tulee nimittäin siinä mukana niin pirusti paarmoja, ettei mitään hikistä hommaa voi ulkona tehdä!

 4. Muori

  Toisaalta paarmat ja muut purevaiset nostattavat – ainakin meillä toteaa kokemuksen ääni – myös emäntävoimaa, kun jyrsivät ja inisevät yöllä ja päivällä ettei saa kunnolla nukutuksi…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *