Blogit
Teini talossa

Ääks, voi ei!

Maailma on kovin eri näköinen riippuen siitä, millaisesta ikkunasta sitä katsoo. Kodin ikkuna on yksi vaihtoehto, mutta verrattomasti laajemman näkökulman antaa median tarjoama ikkuna.

Tämän ajan tekee mielenkiintoiseksi se, että enää se paperinen, aamulla postilaatikosta löytyvä Hesari-niminen ikkuna ei suinkaan ole ainoa tai edes tärkein tapa hahmottaa maailmaa. Eikä sitä ole edes televisio ja sen puoli yhdeksän uutiset. Tärkein ikkuna maailmaan alkaa olla netti.

Näin ainakin itselläni.

Vaan millaisen maailman netin uutisvirta tarjoaa? Hyvän kuvan saa, kun käy iltapäivälehtien uutisosastolla ja klikkaa kohtaa ”Sata tuoreinta uutista” (Iltalehdessä se on tosin 150 tuoreinta uutista, sillä he haluavat olla vähän enemmän kuin kilpailija).

Koska netti on suunniteltu ihmisille, joiden pitkäjännitteisyys on kärpäsen tasoa ja joiden korvien väliin ei mahdu paljon muuta kuin mahdollisuus nähdä joku kuuluisuus ilman bikineitä, se muuttaa hieman uutiskriteereitä sekä muokkaa aavistuksenomaisesti otsikointia, jonka tavoitteena on perinteisesti ollut totuudenmukaisuus, informatiivisuus ja kiinnostavuus.

Sillä aikaa kun te olette tänä aamuna syventyneet Hesarin pääkirjoituksiin, minun maailmani ovat täyttäneet seuraavat uutiset, joiden perusteella tässä vissiin nyt täytyisi vihdoin päättää, ketä äänestää seuraavissa vaaleissa:

”Ääks, onneksi meillä ei ole tällaista kalsarikallea BB-asukkina – katso kuvat John McCirickistä!”
”BB: Ville haukkui Paulia idiootiksi”
”BB-talon vanhin asukas Satu seisoi koko yön hereillä!”
”Big Brotherin Marin värikäs tausta: Sakkotuomio ja festarikaunotar"
”Big Brother -talossa tänään taas bileet – sitä seuraa piina”
”BB-Ksenian ensimmäinen juhlayö: Paljaat rinnat, kaatuilua ja mahdollista oksentamista”
”Big Brother -talon asukkailla outoja tavaroita – muun muassa kumihanskat ja tissitossut”
”BB-Paul allasbileissä: Harrastaisin seksiä Ksenian kanssa”
”BB-Maria suunnittelee yli kymmentä kauneusleikkausta – katso lista!”
”Matti ja Mervi BB-talossa?!”

No, olihan siellä pari ihan oikeaakin uutista kuten ”Seksiskandaalissa ryvetetty hyökkääjä näytti närhen munat”

Eikä tämä muuten ole mikään iltapäivälehtien trendi. Käykääpä huviksenne Kauppalehden sivuilla: siellä on ihan sama meininki, joskin aiheet toki liittyvät talouteen, eivätkä BB-taloon, mutta yhtä kaikki otsikoilla ei juuri ole tekemistä varsinaisen jutun kanssa.
 

Kommentit (2)

  1. Muori

    Iltapäivälehtien otsikointi on kyllä mielenkiintoista( ja kieltämättä otsikoinnin sietämätön keveys ylipäätään), mutta vielä sitä voisi vähän taituritkin kehittää ja jalostaa. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi taannoinen ja taatusti myyvä otsikko: ”Matin karu selli”. Minusta otsikko olisi vallan hyvin voinut olla muodossa: Matin karuselli – sen verran paljon ovat sen poikarukan hutikassa ja hölmöyksissään tekemillä törppöilyillä rahastaneet…

  2. Roope Lipasti

    Se on muuten mielenkiintoinen pariskunta tämä Matti ja Mervi. On eräänlainen saavutus saada juoppous ja perheväkivalta muuttumaan show’ksi, jota seurataan kokoperheen viihteenä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *